Een voormalige medewerker van Airbus wil een hotel bouwen van een afgeschreven A380 ‘superjumbo’.

Het gedroomde hotel genaamd ‘Envergure’, ofwel ‘spanwijdte’, krijgt 31 kamers. De accomodatie zal op vijf minuten afstand van het vliegveld van Toulouse gebouwd worden, vertelt projectleider en voormalig Airbus-ingenieur Frédéric Deleuze.

Deleuze begon te dromen van en te plannen voor een eigen hotel door de coronapandemie, vertelt hij aan Insider. De Fransman realiseerde zich dat zijn baan bij Airbus niet zeker meer was, aangezien hele sectoren platgelegd werden door de coronacrisis.

“Wanneer je bij Airbus werkt, weet je dat je daar je hele leven zult blijven”, vertelt Deleuze. Maar door alle onzekerheid en lockdowns, begon de Fransman anders naar zijn toekomst te kijken.

Een Airbus A380. Foto: Airbus
Een Airbus A380. Foto: Airbus

'Het idee schoot ineens in m'n hoofd'

De luchtvaartingenieur, die vijftien jaar bij Airbus werkte, wilde eigenlijk altijd al zijn eigen bedrijf starten. De pandemie dwong hem ertoe zijn vaardigheden anders toe te passen dan alleen het maken van vliegtuigen.

Deleuze kwam op het idee om een hotel met een luchtvaartthema te beginnen, nadat hij erachter kwam dat er een aantal A380-vliegtuigen met pensioen gingen.

De Airbus A380, 's werelds grootste passagiersvliegtuig, vloog voor het eerst de wereld over in 2005. Door het gebrek aan vraag door luchtvaartmaatschappijen, stopte Airbus de productie in 2021. De laatste superjumbo's werden afgelopen december geleverd aan Emirates Airlines. 

"Het was een raar idee dat opeens in mijn hoofd schoot. Ik begon te praten met mensen over mijn project en legde het mijn contacten voor", vertelt Deleuze. Het klikte gewoon, vertelt hij tegen Insider. En zo kwam het project tot leven.

Trekpleister voor zakenrelaties en vliegtuigliefhebbers

Het hotel maakt gebruik van de buitenkant van een afgeschreven A380. De motoren worden verwijderd en het interieur wordt vervangen door 31 kamers, waaronder twee luxe suites. Volgens Deleuze kan het hotel binnen twee jaar opengaan.

De ingenieur hoopt voor een kamer voor twee personen 130 euro per nacht te rekenen. Familiekamers en luxe suites zullen tussen de 200 en 300 euro per nacht kosten. Deleuze vertelt Insider dat het hotel vastgemaakt zal worden aan een "klassiek gebouw" dat zal beschikken over een restaurant en meerdere conferentiezalen.

Deleuze hoopt veel toeristen aan te trekken door de locatie. Het hotel komt naast het vliegveld van Toulouse te liggen, waar ook het Airbus-hoofdkwartier en het vliegtuigenmuseum Musée Aeroscopia gevestigd zijn. De ingenieur denkt dat zijn hotel toeristen, professionals en vliegtuigliefhebbers zal aantrekken.

Deleuze kon Insider niet vertellen hoeveel geld het project precies gaat kosten, maar hij schat een paar miljoen euro.

LEES OOK: Air France-KLM verkiest Airbus boven Boeing voor miljardenorder 100 nieuwe toestellen