Uit onderzoek blijkt dat de leefbaarheid in een deel van de Amsterdamse binnenstad onder druk staat door het toerisme.

In een voorstel van het stadsbestuur wordt ‘vakantieverhuur’ vanaf 1 juli op de Wallen en de grachtengordel verboden en elders aan banden gelegd.

Het voorstel is de uitwerking bij een nieuw vergunningsstelsel. Vakantieverhuur als Airbnb is door een uitspraak van de Raad van State op dit moment al de facto verboden.

Airbnb-verhuur in de Amsterdamse binnenstad is in drie wijken vanaf 1 juli verboden. Dat is gevolg van een voornemen van het Amsterdamse stadsbestuur om de leefbaarheid in de stad te verbeteren.

Zogenaamde vakantieverhuur wordt in de plannen vanaf 1 juli verboden, in de overige 96 wijken is toeristische verhuur dan alleen nog mogelijk onder strenge voorwaarden.

Als onderdeel van die voorwaarden is er dan vanaf 1 juli een vergunning nodig om een woning te mogen verhuren aan toeristen. Het complete verbod gaat op voor delen van de Wallen en de Grachtengordel-Zuid.

Leefbaarheid in binnenstad staat onder druk

De Amsterdamse wethouder van wonen, Laurens Ivens (SP), stelt in een persbericht: “Bewoners moeten prettig kunnen leven in hun eigen buurt. Daarom is het van belang dat bewoners in hun eigen woonomgeving geen overlast van toeristen ervaren.”

Lees ook op Business Insider

Uit onderzoek door Onderzoek Informatie en Statistiek (OIS) naar de toeristische draagkracht in alle wijken, blijkt dat er buitengewoon veel toeristen zijn in sommige gebieden. Daardoor staat “de leefbaarheid voor bewoners ernstig onder druk”.

Volgens Ivens zijn de “vaak gehorige woningen” in de hoofdstad niet geschikt voor vakantieverhuur. Verhuur zorgt dan voor geluidsoverlast “wanneer er sprake is van een afwijkend dag- en nachtritme van toeristen”.

Het college van burgemeester en wethouders spreekt van een “een unieke vervolgstap in de strijd tegen overlast van vakantieverhuur”.

Door een uitspraak van de Raad van State op 29 januari is vakantieverhuur momenteel alleen mogelijk met een vergunning. De RvS concludeerde toen dat de Amsterdamse meldplicht onwettig is, omdat vakantieverhuur al verboden is op basis van de Huisvestingswet.

Om het beleid nu in lijn te brengen met de uitspraak in januari richt Amsterdam nu een vergunningstelsel op, dat gaat dus in vanaf 1 juli. 

LEES OOK: Raad van State oordeelt dat Amsterdamse meldplicht Airbnb onwettig is