De Franse kunstmatige intelligentie-startup Mistral AI heeft 385 miljoen euro aan investeringen opgehaald en is daarmee een van de leidende bedrijven op het gebied van artificial intelligence (AI) in Europa.

De waarde van het bedrijf wordt inmiddels geschat op 2 miljard euro. Het bedrijf werd in mei opgericht en had een maand later al 105 miljoen euro opgehaald. Mistral AI heeft 22 medewerkers.

Topman Arthur Mensch noemt de nieuwe investeringen “een volgende grote stap in onze versnelling”. De drie Franse oprichters hebben allemaal ervaring bij grote Amerikaanse techbedrijven, waaronder Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook.

Onder de investeerders zijn een aantal grote Amerikaanse bedrijven, waaronder softwareconcern Salesforce. Volgens bronnen financiert chipbedrijf Nvidia de startup ook, schrijft het Franse persbureau AFP.

Duitse concurrent haalt meer geld op in 2023

Alleen het Duitse AI-bedrijf Aleph Alpha haalde binnen Europa meer geld op. Eind november haalde die start-up een half miljard dollar aan investeringen op, waarmee het bedrijf zei te kunnen concurreren met ChatGPT-moeder OpenAI en grote bedrijven als Microsoft en Google op het gebied van kunstmatige intelligentie.

OpenAI, met als topman de recent ontslagen en teruggekeerde Sam Altman, heeft dit jaar maar liefst 10,3 miljard dollar (omgerekend een kleine 9,6 miljard euro) opgehaald. Het bedrijf werd in november, voor het bestuursdrama, gewaardeerd op 86 miljard dollar (80 miljard euro).

Daarmee steekt het door Microsoft gesteunde bedrijf steekt met kop en schouders boven zijn concurrenten uit. De eveneens Amerikaanse AI-startup Anthropic komt het dichst in de buurt van OpenAI. Het bedrijf wist afgelopen jaar zijn kas te spekken met 6,5 miljard dollar (6 miljard euro), afkomstig van onder meer Google en Amazon.

LEES OOK: Artificial intelligence was in 2023 een ongekende hype: deze startups haalden het meeste geld op