• Op de beurs is momenteel sprake van een ‘babybubbel’ rond kunstmatige intelligentie, volgens analisten van Bank of America.
  • Die zeepbel kan barsten, als de Amerikaanse centrale bank in juni een pauze doorvoert bij het verhoging van de beleidsrente en daarna alsnog de rente verder opschroeft.
  • De analisten van Bank of America wijzen erop, dat het barsten van de internetbubbel begin deze eeuw mede werd veroorzaakt door een omslag in het beleid van de Federal Reserve.
  • Lees ook: Kunstmatige intelligentie moet beter gereguleerd worden, volgens ministers van de G7-landen

Artificial intelligence (AI) is dit jaar een grote hype bij beleggers. Er liggen flinke kansen, maar het kan ook uitdraaien op een grote sof zoals begin deze eeuw het geval was bij het barsten van de internetbubbel, stellen analisten van Bank of America in een nieuw rapport.

AI bevindt zich volgens hoofd beleggingsstrategie Michael Hartnett van Bank of America momenteel in een “babybubbel”.

De opwinding op de beurs over kunstmatige intelligentie wordt vooral veroorzaakt door de populariteit van ChatGPT, de chatbot van OpenAI. Twee aandelen die sterk profiteren van de hype rond AI, zijn Meta Platforms en computerhardwarebedrijf Nvidia. Voor beide aandelen geldt dat ze dit jaar in waarde zijn verdubbeld.

Er is veel aandacht voor AI-tools die de advertentiemogelijkheden bij het moederbedrijf van Facebook vergroten. Een aantal topbeleggers zet vol in op bedrijven die kunnen profiteren van toepassingen van kunstmatige intelligentie. Een voorbeeld is hedgefondsmanager Bill Ackman, die 1 miljard dollar in Alphabet heeft gestoken, het moederbedrijf van Google. 

Zeepbellen op de beurs ontstaan vrijwel altijd door de beschikbaarheid van goedkoop geld en barsten door renteverhogingen, of ze zich nou voordoen bij de "juiste dingen" als internet of bij "slechte dingen" als de huizenmarkt, betoogt Hartnett. 

Rentebeleid VS en zeepbelletje op de beurs

De Amerikaanse centrale bank gaat tijdens de beleidsbijeenkomst van 14 juni de beleidsrente waarschijnlijk niet verder verhogen. Dat zou de eerste pauze zijn na tien verhogingen van de beleidsrente op rij in de strijd tegen de inflatie.  

Maar een pauze zou een beleidsfout zijn, volgens de analisten van Bank of America. Als de Fed vervolgens probeert die fout te repareren door de rente later dit verder te verhogen, kan de AI-bubbel barsten, stelt Hartnett. Hij ziet vergelijkbare omstandigheden als ten tijde van de internetbubbel rond de eeuwwisseling. 

Foto: Bank of America

Als de Federal Reserve in 2023 de fout maakt de pauzeknop in te drukken, zullen beleggers dat merken doordat langlopende rentes blijven stijgen, aangezien op de rentemarkt zal anticiperen op een aanhoudend hoge inflatie. Hartnett noemt in dit verband een stijging van de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie tot boven de 4 procent.

"Als dat het geval is, hebben we vrijwel zeker de laatste renteverhoging van de Federal Reserve in deze cyclus nog niet gezien", aldus Hartnett in het rapport. De rente op 10-jarige obligaties stond dinsdag op 3,74 procent. 

De Amerikaanse inflatie lag in april op op 4,9 procent. Dat is nog altijd fors hoger dan het doel van ongeveer 2 procent inflatie dat de Amerikaanse centrale bank nastreeft.

Afgelopen vrijdag hintte voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve echter op een pauze bij het verhogen van de beleidsrente door erop te wijzen dat banken hun leenvoorwaarden hebben aangescherpt. Volgens Powell heeft dat ook een verkrappende werking op de beschikbaarheid van krediet.

Hype op de beurs rond AI 

De analisten van Bank of America roepen de gekte rond internetaandelen in 1999 in herinnering. De speculatieve stijging van internetaandelen en de sterke expansie van de economie dwongen de Amerikaanse centrale bank destijds het monetaire beleid aan te scherpen. Negen maanden later barstte de internetbubbel.

Beleggers lijken zich vooralsnog weinig aan te trekken van de waarschuwingen voor een zeepbubbel rond AI. De mogelijkheden die AI-technologie biedt om de productiviteit te vergroten kan de komende tien jaar leiden tot een stijging van 30 procent van de winsten van de bedrijven uit de S&P 500-index, zei beleggingsstrateeg Ben Snider van Goldman Sachs onlangs tegen CNBC.

Het enthousiasme over AI heeft er mede voor gezorgd, dat de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq Composite-index dit jaar al met 21 procent omhoog is gegaan, na de daling van 33 procent vorig jaar. 

LEES OOK: Artificial intelligence kan grotere gevolgen hebben voor de samenleving dan de ontdekking van het vuur of elektriciteit, volgens de topman van Google