• Milieuactivisten hebben woensdag bij de aandeelhoudersvergadering van supermarktconcern Ahold Delhaize tientallen keren dezelfde vraag gesteld aan Frans Muller.
  • Ze vroegen Muller of hij zich wil inzetten om de uitstoot van broeikasgassen binnen zeven jaar met 45 procent omlaag te krijgen ten opzichte van 2019.
  • Met de actie zouden de activisten Muller hebben willen verleiden een uitgesproken nee als antwoord te geven, wat bruikbaar zou kunnen zijn voor een rechtszaak.
  • Lees ook: Ongereguleerde markt voor ‘carbon credits’ geeft bedrijven te veel ruimte voor greenwashing, stelt toezichthouder AFM

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize woensdag hebben milieuactivisten, onder wie advocaat Bénédicte Ficq, het bedrijf achter Albert Heijn, bol.com en Etos flink aan de tand geprobeerd te voelen over het klimaatbeleid.

Topman Frans Muller kreeg zeker twintig keer de vraag of hij zich wil inzetten om de uitstoot van broeikasgassen binnen zeven jaar met 45 procent omlaag te krijgen ten opzichte van 2019.

Milieudefensie ziet de doelstelling van 45 procent als noodzakelijk om de klimaatafspraken van Parijs te halen. Maar Muller antwoordde keer op keer dat hij 37 procent ten opzichte van 2020 voorlopig genoeg vindt. Daarbij schermde hij met een onafhankelijke keuring door het Science Based Targets Initiative (SBTi), die zou aantonen dat deze doelstelling in lijn is met het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 graad.

Milieudefensie is niet onder de indruk van de geloofsbrieven die SBTi afgeeft, omdat die organisatie geen bindende eisen stelt aan de uitstoot van de duizenden leveranciers van de supermarkten. Die zogeheten Scope 3-emissies maken juist het grootste deel uit van alle broeikasgassen waarvoor de milieuorganisatie Ahold Delhaize verantwoordelijk houdt.

Muller erkende dat SBTi niet perfect is, maar zei wel te verwachten dat dit initiatief zich zal verder zal ontwikkelen. Later riep hij de kritische aandeelhouders op de toekomstige doelstellingen van Ahold Delhaize goed te volgen. "Wij staan dichter bij elkaar dan u misschien denkt."

De irritaties over de telkens terugkomende vraag liepen duidelijk hoog op bij president-commissaris Peter Agnefjäll, die de bijeenkomst leidde. "Vermijd alstublieft de vragen die al gesteld zijn", verzocht hij de aanwezigen na twee uur vergaderen. Zijn verzoek leek gericht aan dovemansoren, want in de uren die volgden werd de CO2-vraag opnieuw tientallen keren gesteld.

Milieudefensie zou met de actie mogelijk Muller hebben willen verleiden een uitgesproken ja of nee als antwoord te laten geven. Dat zou mogelijk bruikbaar zijn voor een rechtszaak, vergelijkbaar met de gewonnen klimaatzaak tegen Shell.

André Jorna van beleggersclub VEB vond al het activisme maar niets. "Wij zijn heel tevreden met Ahold Delhaize, maar sommigen hier doen alsof jullie een stel bullebakken zijn. Wij onderschrijven dat niet en denken dat Ahold Delhaize voorloopt op menig beursgenoteerde onderneming", zei hij. "Ook wij zijn bezorgd om klimaatverandering, maar om de transitie te kunnen maken moet je winst maken en dat lijkt nu bijna een vies woord te zijn."

LEES OOK: Bol.com moet bezuinigen en schrapt 300 banen: consumenten besteden minder vanwege de hoge inflatie