Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
3:4

Veevoerbedrijf ForFarmers publiceerde vrijdag de financiële resultaten over de eerste helft van dit jaar. Daarbij gaf het bedrijf ook aan grote onzekerheid te zien voor het najaar.

Over de eerste zes maanden zegt ForFarmers nu een iets hogere bedrijfswinst (ebitda) te halen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt omdat de gestegen kosten van grondstoffen, energie en brandstof in landen buiten Nederland beter doorberekend konden worden. Eerder ging ForFarmers nog uit van minder winst in de eerste helft van het jaar.

Het Lochemse bedrijf houdt zich op de vlakte over de verwachtingen voor het najaar en voert daarvoor onder meer het “onzekere politieke klimaat” in Nederland aan. De stikstofplannen van het kabinet kunnen zorgen voor een flinke afname van de veestapel en dat zou ForFarmers ook treffen.

Behalve de stikstofcrisis zorgen ook de beschikbaarheid en prijzen van grondstoffen, energie en brandstof voor onzekerheid.

Steun van veevoerbedrijven voor boerenprotest wordt ongemakkelijk

ForFarmers is een van de bedrijven die de grote boerenprotestmanifestatie in Stroe ondersteunde. Ook branchegenoten als AgriFirm en VanDrie Groep staan achter de boeren, al geven ze allemaal wel aan tegen escalaties te zijn.

Boeren hebben vrijdagochtend enige uren het distributiecentrum van Jumbo in Woerden geblokkeerd. Zo'n twintig trekkers blokkeerden de toegang tot het terrein. De actie begon volgens de politie rond 03.00 uur. Een paar uur later, omstreeks 08.00 uur, vertrokken de boeren weer na overleg met burgemeester Victor Molkenboer, zegt hij zelf bij Radio M Utrecht.

De boeren zijn ontstemd over de stikstofplannen van het kabinet en wilden in gesprek met de directie van Jumbo. De leiding van de supermarktketen ging daar volgens burgemeester Molkenboer niet op in, "omdat ze daar hun eigen kanalen voor hebben", bijvoorbeeld via belangenvereniging LTO. "Dat is jammer, want die boeren willen gehoord worden. En het zou helpen als er een luisterend oor geweest zou zijn."

De sfeer was gemoedelijk bij de protestactie, zei de politie eerder. Het terrein aan de Finse Golf werd maandag en dinsdag ook geblokkeerd door boeren. De actievoerders vertrokken toen uiteindelijk na een ultimatum van de lokale driehoek van gemeente, politie en Openbaar Ministerie.

Bij nieuwe blokkeeracties in zijn gemeente overweegt Molkenboer een noodverordening af te kondigen. "Demonstreren mag, blokkeren niet. We kunnen hier niet mee aan de gang blijven."

Bij Jumbo was vrijdagochtend niemand direct bereikbaar voor commentaar. Over de mogelijke gevolgen van de blokkade voor de bevoorrading van winkels is daarom nog niets bekend.

Bij veel supermarkten in Nederland ontstonden door de boerenprotesten van eerder deze week lege schappen. Vooral de versproducten raakten snel op wanneer winkels niet bevoorraad konden worden. Supermarktkoepel CBL schatte de schade voor de branche al op tientallen miljoenen euro's.

LEES OOK: Kabinet wil sneller paar honderd miljoen beschikbaar hebben voor uitkopen boeren