Supermarkten hebben na anderhalve dag van boerenblokkades bij distributiecentra al tientallen miljoenen euro’s schade geleden. Ze lopen omzet mis omdat producten niet geleverd worden en deze tegelijkertijd bederven in de distributiecentra, meldt een woordvoerster van supermarktkoepel CBL.

Eerder sprak het CBL van minimaal enkele miljoenen euro’s schade door de boerenblokkades. Die begonnen maandagochtend in het hele land als protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dinsdag zijn verschillende blokkades van distributiecentra beëindigd, maar volgens informatie van het CBL blokkeren boeren nog zeker tien centra door het land.

Hoe leeg de schappen in de supermarkten zijn, kon de supermarktkoepel niet zeggen. “Dat is erg winkel-specifiek.” Lidl zei dat in zeker tweehonderd van zijn ruim vierhonderd Nederlandse supermarkten veel versproducten minimaal of niet beschikbaar zijn door het uitblijven van leveringen.

Bij Albert Heijn is de bevoorrading van supermarkten weer gestart na de blokkades van distributiecentra. “Het winkelbeeld is divers (sommige winkels zijn gewoon bevoorraad, andere minder) en kan in de loop van de dag en per regio verschillen”, meldt een woordvoerster van Albert Heijn.

CBL bekijkt de optie om de schade te verhalen. Afzonderlijke supermarkten wilden daar niets over zeggen en ook over (een inschatting van) de geleden schade worden veelal geen uitspraken gedaan. Onlinesupermarkt Picnic leed maandag zeker tienduizenden euro's schade door het annuleren van een paar duizend bestellingen vanwege een blokkade.

Alleen Coop verwacht al miljoenenschade

Supermarktketen Coop zei een schade te verwachten die in de miljoenen euro's loopt. "Hoe langer de blokkades duren, hoe meer lege schappen dit tot gevolg zal hebben", zegt een woordvoerster.

"Wij zijn voor het opheffen hiervan afhankelijk van de landelijke en lokale instanties en teleurgesteld dat dit nog niet tot een oplossing heeft geleid", aldus de zegsvrouw. Ook Coop kon nog niet zeggen of geprobeerd gaat worden om deze schade te verhalen op de protesterende boeren.

Van Coop werd dinsdagochtend in ieder geval een distributiecentrum in Deventer geblokkeerd. Een distributiecentrum in Gieten was volgens RTV Drenthe rond 10.00 uur weer vrij na een blokkade. De supermarktketen kon niet gelijk zeggen hoeveel distributiecentra het heeft.

Coop heeft meer dan driehonderd winkels, en is daarmee veel kleiner dan bijvoorbeeld Albert Heijn of Jumbo.

Ook online supermarkt Picnic kan niet leveren

Onlinesupermarkt Picnic heeft dinsdag opnieuw een deel van de bestellingen van klanten moeten annuleren. Dat deed het bedrijf na een boerenprotest bij een distributiecentrum in Utrecht dinsdagochtend. Het ging wel om minder orders dan maandag die niet konden worden geleverd, zegt een woordvoerder.

Picnic zegt er "met man en macht" aan te werken om de zaken op te lossen. Klanten zullen mogelijk wel merken dat enkele producten ontbreken omdat leveranciers de distributiecentra van Picnic niet konden bereiken.

De onlinesupermarkt denkt snel weer normaal te kunnen opereren. "We hebben de ruimte om extra bestellingen op te vangen", aldus de zegsman. Picnic wijst erop dat veel leveranciers elke dag al leveren aan het bedrijf en dat bijvoorbeeld precies de hoeveelheid brood wordt besteld die klanten de dag erna geleverd willen hebben.

Medeoprichter Michiel Muller gaf eerder al aan nog niet te weten of Picnic de geleden schade van zeker tienduizenden euro's op iemand gaat proberen te verhalen. "Dat zijn zorgen voor morgen."

Nijkerk zet ME in om blokkades te beëindigen

De blokkade van de distributielocaties van supermarkt Boni, zuivelcoöperatie Arla en een horecagroothandel in Nijkerk is voorbij. Na een afgekondigde noodverordening en een gesprek met burgemeester Gerard Renkema vertrokken de demonstrerende boeren. De ME kwam ter plekke, maar hoefde uiteindelijk niet in actie te komen.

Maandagavond om 18.00 uur vaardigde de gemeente al een noodverordening uit om de blokkade in te dammen, maar de politie werd niet ingezet. "We wilden vooral door middel van het gesprek de demonstrerende boeren stimuleren om te vertrekken", zo liet een woordvoerder weten.

Burgemeester Renkema en wethouder Esther Heutink kwamen dinsdagmiddag langs bij de boeren om naar hun zorgen te luisteren.

De boerenacties van dinsdagochtend waren onder meer bij distributiecentra van Aldi en Sligro in Deventer, Aldi in Drachten, PLUS in Haaksbergen, Lidl in Almere en Heerenveen, Jumbo in Nieuwegein, Woerden en Raalte en Boni in Nijkerk. Inmiddels zijn bijna alle blokkades weer opgeheven.

LEES OOK: Boerenblokkades: geen zuivel in schap, een paar duizend geannuleerde bestellingen en een ‘constructief gesprek’ bij Vomar