• De afgelopen 10 jaar hebben duizenden superrijken Afrika verlaten. Toch telt het continent nog altijd 125.000 miljonairs en 22 miljardairs.
  • De meesten van hen wonen in Zuid-Afrika, Egypte, Nigeria, Marokko en Kenia.
  • De AfrAsia Bank verwacht dat het totale privévermogen in Afrika het komende decennium met 30 procent gaat stijgen.

Eind vorig jaar telde Afrika 125.000 miljonairs en 22 miljardairs. De coronacrisis heeft gezorgd voor een daling van 9 procent van het totale privévermogen op het continent tot 2.000 miljard dollar. Dat blijkt uit het Africa Wealth Report van de AfrAsia Bank.

Zuid-Afrika, Egypte, Nigeria, Marokko en Kenia zijn verantwoordelijk voor meer de helft van al het Afrikaanse privévermogen. Maar het eiland Mauritius is met een gemiddeld vermogen van meer dan 30.000 dollar per hoofd van de bevolking het rijkste land van het continent.

Zuid-Afrika heeft meer dan twee keer zoveel miljonairs (zogeheten high net worth individuals) dan welk ander land in Afrika dan ook: 36.500. Johannesburg en Kaapstad zijn dan ook de rijkste steden van Afrika. Egypte en Nigeria volgen op de tweede en derde plaats.

De meeste miljardairs wonen in Egypte. Dat land met zijn rijke geschiedenis telt volgens het Africa Wealth Report zes miljardairs. Zuid-Afrika heeft er vijf, Nigeria vier en in Marokko wonen drie miljardairs.

Het totale privévermogen in Afrika is niet alleen tijdens de coronacrisis afgenomen, maar daalt het hele afgelopen decennium al. Dat komt vooral omdat Zuid-Afrika (-25 procent), Egypte (-30 procent) en Nigeria (-33 procent) het tussen 2010 en 2020 slecht deden, mede omdat veel miljonairs en miljardairs die landen hebben verlaten en zich in Europa, de VS of Australië hebben gevestigd.

De afgelopen tien jaar hebben zo'n 4.200 miljonairs Zuid-Afrika verlaten en in Egypte kwam er vooral direct na de Arabische lente aan het begin van vorig decennium een migratiestroom van superrijken op gang.

Het totale aantal miljonairs in Afrika is afgenomen van 150.000 in 2010 tot 125.000 in 2020.

Toch verwacht de AfrAsia Bank dat het totale privévermogen in Afrika het komende decennium met 30 procent gaat stijgen naar 2.600 miljard dollar.

Op dit moment bedraagt het totale vermogen van privépersonen in Afrika 2.000 miljard dollar. Er wordt vooral sterke groei verwacht in Ethiopië, Mauritius, Rwanda, Kenia en Oeganda.

Lees meer over miljardairs: