De AEX doet het dinsdag rustig aan, net als de beurzen op Wall Street. In Duitsland zorgt startup-investeerder Rocket Internet wel voor beroering met de uitgifte van obligaties die omgezet kunnen worden in aandelen.

De euforie over Griekenland op de Europese aandelenmarkten leek dinsdag alweer bekoeld. Op Beursplein 5 in Amsterdam stonden in de middaghandel nog kleine winsten op de borden, elders in Europa stonden de graadmeters op overwegende lichte verliezen.

In Amsterdam stond de leidende AEX-index 0,3 procent hoger op 491,23 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 723,70 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stonden tot 0,4 procent in de min.

,,De stoom begint een beetje uit de rally te raken”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer. Het is volgens Smit nog maar de vraag of het Griekse parlement woensdag akkoord gaat met de voorwaarden van het nieuwe reddingspakket voor het noodlijdende land.

Wall Street doet het rustig aan

De Amerikaanse effectenbeurzen zijn dinsdag vrijwel vlak geopend. De markten lijken voor even pas op de plaats te maken na de sterke opmars van de voorgaande drie handelsdagen. Beleggers verwerken een flinke stroom kwartaalcijfers.

Na een paar minuten handelen stond de leidende Dow-Jonesindex 0,1 procent lager op 17.960 punten. De bredere S&P 500 bleek nagenoeg stabiel op 2099 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,1 procent tot 5076 punten.

De banken JPMorgan Chase en Wells Fargo (allebei min 0,1 procent) openden voorbeurs hun boeken. De cijfers van JPMorgan Chase waren beter dan verwacht, terwijl bij Wells Fargo de omzet tegenviel. Wel verhoogde de grootste hypotheekverstrekker van de VS zijn winstverwachting voor het hele jaar.

RELX koploper AEX

Sterkste stijger in de AEX was RELX, voorheen Reed Elsevier, met een winst van 1,4 procent na een adviesverhoging door de Amerikaanse bank Morgan Stanley. Onderaan stond het Egyptische kunstmestbedrijf OCI met een verlies van 0,8 procent.

Biotechnologiebedrijf Galapagos voerde de stijgers in de MidKap aan met een plus van 3,5 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD was bij de middelgrote fondsen de sterkste daler met een verlies van 1,9 procent.

Ballast Nedam zag een eerdere stevige winst vrijwel verdampen maar kreeg er nog wel 0,2 procent bij. De bouwer is na twaalf jaar eindelijk verlost van een rechtszaak waarin het bedrijf was verwikkeld met branchegenoot Max Bögl. De Hoge Raad verwierp een beroep dat de Duitse bouwer had aangespannen.

Rocket Internet onderuit

Rocket Internet ging in Frankfurt ruim 14 procent onderuit. Het grootste internetbedrijf van Europa wil 550 miljoen euro ophalen via een converteerbare obligatielening. In Londen zakte de Britse detacheerder Michael Page 2,6 procent, na tegenvallende tweedekwartaalcijfers.

De olieprijzen herstelden van de stevige verliezen die die ontstonden na het akkoord over de afbouw van de internationale sancties tegen olieproducent Iran. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte nog wel 0,2 procent tot 52,28 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 57,65 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl