• De AEX is donderdag gesloten op een nieuwe recordhoogte.
  • Vooral dankzij positief ontvangen cijfers van Shell en ArcelorMittal was de slotstand 758,08 punten.
  • Ook waren beleggers blij met het nieuws dat de rente in de VS nog lang laag zal blijven

De Amsterdamse AEX-index is donderdag op een nieuw recordniveau gesloten, geholpen door stevige koerswinsten van onder meer olie- en gasconcern Shell en staalproducent ArcelorMittal dankzij sterke kwartaalcijfers. Daarnaast zorgde het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten nog lang laag zal blijven eveneens voor optimisme bij beleggers.

De hoofdindex op Beursplein 5 eindigde met een plus van 1,4 procent op 758,08 punten. Daarmee sloot de AEX voor het eerst boven de 750 puntengrens. De MidKap won 0,7 procent tot 1063,58 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,9 procent.

Shell en ArcelorMittal klommen tot 4,1 procent. De cijfers over het afgelopen kwartaal vielen beter uit dan verwacht. Beide bedrijven kondigden daarnaast aan voor miljarden dollars aan eigen aandelen in te gaan kopen en Shell gaat daar bovenop zijn dividend verhogen. Het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies, dat ook met cijfers kwam, won 2,6 procent in Parijs.

Techinvesteerder Prosus (plus 6 procent) ging opnieuw aan kop in de AEX dankzij het verdere koersherstel van de Chinese techbedrijven, waarin het bedrijf investeert. Eerder deze week gingen de techbedrijven in China hard onderuit door zorgen over de harde aanpak van de sector door Peking. Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield, dat de huurinkomsten in de eerste jaarhelft zag dalen, sloot de rij met een min van 1,8 procent. Dataleverancier RELX kende een sterke eerste jaarhelft en werd 3 procent hoger gezet.

In de MidKap vielen de resultaten van advies- en ingenieursbureau Arcadis (plus 4,1 procent) en bodemonderzoeker Fugro (plus 2,4 procent) in de smaak. Metalenspecialist AMG zakte 5,8 procent na tegenvallende resultaten. Bij de kleinere bedrijven kelderde IT-dienstverlener Ordina 11 procent vanwege teleurstellende cijfers.

Ook elders in Europa was het zeer druk aan het cijferfront. In Parijs won vliegtuigbouwer Airbus 0,6 procent na een verhoging van de verwachtingen. Ook de resultaten van het Franse voedingsconcern Danone (plus 7 procent) werden goed ontvangen. In Brussel zakte AB InBev 5,7 procent ondanks dat de grootste bierbrouwer ter wereld in het afgelopen kwartaal weer meer wist te verkopen dan voor de coronapandemie.

De euro was 1,1885 dollar waard, tegen 1,1810 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 73,10 dollar. Brentolie kostte ook 1 procent meer, op 75,49 dollar per vat.

LEES OOK: Aandelen zijn zwaar overgewaardeerd volgens de vermogensbeheerder van beursgoeroe Jeremy Grantham – dit zijn 3 manieren om je in te dekken tegen een beurscrash