• Op de Amsterdamse beurs is de AEX-index vrijdag bijna 4% lager geëindigd.
  • Aandelenmarkten kenden deze week enkele dagen van herstel.
  • Er blijven veel onzekerheden rond de duur van de coronacrisis.

De Amsterdamse AEX-index is vrijdag bijna 4 procent lager gesloten op 464,93 punten.

ABN AMRO verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 3,5 procent zal krimpen door de coronacrisis, zo blijkt uit de vrijdag gepubliceerde sectorprognose, waarin de bank de invloed van het coronavirus op de Nederlandse economie beschrijft.

De bank verwacht niet dat deze recessie een herhaling wordt van de financiële crisis uit 2008. Waar dat een lange crisis was als gevolg van “weeffouten in het economische systeem”, gaat het hier om “een diepe maar kortstondige recessie”.

Wall Street in mineur

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag lager gesloten.

De Dow-Jonesindex verloor uiteindelijk 4,1 procent op 21.636,78 punten.

De S&P 500 zakte 3,4 procent tot 2541,47 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 3,8 procent tot 7502,38 punten.

Kredietbeoordelaar Fitch denkt dat de Amerikaanse economie sterk zal krimpen door de coronacrisis, met een stevige toename van de werkloosheid. Fitch handhaafde wel zijn AAA-kredietbeoordeling voor ’s werelds grootste economie. Donderdag werd nog bekend dat het aantal uitkeringsaanvragen in de VS explosief is gestegen omdat bedrijven dichtgaan om de uitbraak in te dammen.

Lees ook op Business Insider

Om de economische schade van de crisis te beperken werkt de Amerikaanse regering aan een steunpakket van meer dan 2 biljoen dollar. Het Huis van Afgevaardigden gaat het pakket naar verwachting vrijdag bespreken. President Donald Trump zei de wet direct te ondertekenen zodra die door het Congres is geloodst.

LEES OOK: De VS heeft nu officieel de meeste vastgestelde besmettingen met het coronavirus in de wereld – maar het gaat vooral om de trend