Aandelenbeurzen zijn bezig aan een vroege zomerrally, nu strenge coronamaatregelen worden versoepeld.

De onzekerheden over het economische herstel blijven groot.

Beleggers die nu instappen op de beurs zijn relatief duur uit, op basis van de koers-winstverhouding van aandelen.

Aandelenbeurzen kruipen sinds een paar weken sluipenderwijs verder omhoog. Maar beleggers die nu instappen op de beurs betalen een hoge prijs.

In Amsterdam ging de aandelenbeurs dinsdag verder vooruit. Ook de andere Europese beurzen wonnen opnieuw terrein.

De hoop op herstel van de economie door de verdere versoepeling van de coronamaatregelen bleef de stemming op de beursvloeren ondersteunen. Ook werd uitgekeken naar de extra stimuleringsmaatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) naar verwachting later deze week zal aankondigen.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent hoger op 544,58 punten. De MidKap won 1,2 procent tot 742,40 punten. De beurzen in Londen en Parijs klommen tot 1,1 procent.

Lees ook op Business Insider

In Frankfurt maakte de DAX een inhaalslag na een lang weekeinde en steeg 2,8 procent. De Duitse bondskanselier Angela Merkel voert overleg over een tweede stimuleringspakket van 50 tot 100 miljard euro om de grootste economie van Europa door de coronacrisis te loodsen.

Herstel aandelenmarkten krijgt vaart

De hogere dagkoersen passen in een patroon waarbij het beursherstel dat sinds medio maart is ingezet steeds wat meer vaart krijgt.

Zo daalde de AEX-index dit jaar aanvankelijk van een piekniveau van ongeveer 630 punten naar 400 punten. En inmiddels staat de Amsterdamse hoofdindex dus weer op 544 punten. Daarmee is het verlies vanaf het piekniveau nog maar zo’n 14 procent.

Diverse analisten hebben er al op gewezen dat dit koersherstel alleen houdbaar is als er een zeer krachtig economisch herstel komt in 2021. Dat is echter allerminst zeker.

Aandelen zijn behoorlijk duur

Dat beleggers momenteel veel risico nemen met de huidige aandelenrally blijkt ook uit onderstaande grafiek uit een dinsdag gepubliceerd rapport over financiële markten van het Centraal Planbureau.

Hier is de zogenoemde koers-winstverhouding te zien van diverse toonaangevende aandelenindices.

Het gaat hier om de zogenoemde Shiller-ratio die de gemiddeld behaalde winst per aandeel van bedrijven over de afgelopen tien jaar afzet tegen de huidige koers.

Bron: CPB/Thomson Reuters Datastream
Bron: CPB/Thomson Reuters Datastream

Te zien is dan dat bijvoorbeeld voor de bedrijven uit de AEX-index zo’n 17 keer de winst wordt betaald. Dit is hoger dan gedurende het grootste deel van 2019 toen er geen coronacrisis was en de economische vooruitzichten een stuk rooskleuriger waren.

Op basis van de koers-winstverhoudingen zijn aandelen momenteel dus niet echt een koopje.

LEES OOK: Inflatie kan weer oplopen: hier moet je op letten als aandelenbelegger, volgens Warren Buffett