Aegon gaat de komende jaren zo’n 100 miljoen euro investeren in jonge bedrijven die technologie voor de financiële sector maken. Inmiddels is er in zes bedrijven in totaal zo’n 30 miljoen geïnvesteerd. Het gaat om onder meer bedrijven die data verwerken en beveiligen.

De verzekeraar heeft een bedrag van 100 miljoen euro in een potje, dat een zogenoemd Venture Fund mag uitgeven. Het fonds is onder de paraplu van de Amerikaanse merknaam Transamerica opgericht  en bestaat nu ongeveer een jaar.

Aegon investeerde al in zes bedrijven zonder de publiciteit te zoeken. De verzekeraar heeft een aandeel van 5 tot 20 procent in deze startups, zo meldt Aegon tegenover Z24.

Aegon hoopt met de investeringen onder meer klanten betere adviezen te kunnen geven. Het bedrijf ziet dat de communicatie met klanten vaker over internet gaat en hoopt daar ook een slag in te kunnen maken.

Aegon investeert in financiële starups

De bedrijven waarin tot nu toe is geïnvesteerd, zijn voornamelijk Amerikaanse startups. Eén van de bedrijven waarin Aegon een aandeel heeft genomen, is 0xdata. Dat bedrijf maakt software om met behulp van big data bijvoorbeeld fraude op te sporen, of klantenbestanden in kaart te brengen. Ook heeft Aegon een aandeel genomen in CipherCloud, dat zich bezighoudt met het beveiligen van data in de ‘cloud’ (data-opslag via internet).

Aegon investeerde daarnaast in Nextcapital, dat investeerders helpt om aandelenportfolio's te analyseren. Het enige niet-Amerikaanse bedrijf waarin Aegon investeerde, is het Duitse Auxmoney, een platform waar particulieren geld aan elkaar kunnen uitlenen.

Meer investeringen in de pijplijn

Daarnaast stak Aegon geld in twee investeringsfondsen die zich richten op bedrijven die innoveren in de financiële sector. Het gaat om Lerer Hippeau Ventures en Fintech Collective.

De verzekeraar wil liever niet investeren in hele jonge bedrijven die nog geen omzet hebben. De verzekeraar wordt doorgaans ook klant van de bedrijven waar Aegon geldt in steekt.

Er zitten meer investeringen in de pijplijn, meldt Aegon desgevraagd. De verzekeraar heeft niet vastgesteld wanneer de volledige 100 miljoen euro geïnvesteerd moet zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl