De beurskoers van betalingsdienstverlener Adyen is woensdag bij de introductie in Amsterdam praktisch verdubbeld naar 423 euro.

De introductiekoers van het aandeel was op 240 euro gezet.

De marktwaarde van Adyen ligt hiermee op ruim 12 miljard euro, aangezien het bedrijf 29,4 miljoen uitstaande aandelen heeft als je de uitgifte van nieuwe aandelen via bonusregelingen meerekent.

De beursgang is een bekroning voor het succes van een van de weinige fintechbedrijven van Nederlandse bodem met een mondiale uitstraling.

Uit het prospectus van Adyen dat afgelopen week werd gepubliceerd kwamen een aantal interessante feitjes naar voren.

Met de beursgang wisselt ongeveer 13 procent van het aandelenkapitaal van eigenaar. Als de begeleidende banken hun overtoewijzingsoptie uitoefenen, dan incasseren bestaande aandeelhouders zo'n 950 miljoen euro.

Adyen heeft aandelen verkocht aan institutionele beleggers. Particuliere beleggers konden niet inschrijven. Een belangrijk doel was om bestaande aandeelhouders een verkoopmogelijkheid te geven, want het bedrijf heeft naar eigen zeggen voldoende eigen middelen voor investeringen.

Het bedrijf boekte in 2017 een nettowinst van 71,3 miljoen euro op een omzet van 218 miljoen euro. In het eerste kwartaal van dit jaar lag de nettowinst op 24 miljoen euro op een omzet van 74 miljoen euro.

Op basis van de winst over 2017 betalen beleggers 175 keer de winst voor het aandeel Adyen, bij een koers van 423 euro. Analisten van de zakenbank Kempen hebben hun koersdoel voor Adyen op 320 euro gezet.

Belang Van der Does € 681 miljoen waard

Uit het prospectus blijkt dat CEO en medeoprichter Pieter van der Does op jaarbasis zo'n 482 duizend euro verdient, maar de echte waarde zit in zijn aandelenbelang. Van der Does bezit 1,61 miljoen aandelen Adyen en die zijn bij de koers van 423 euro zo'n 681 miljoen euro waard zijn.

Medeoprichter en Chief Technology Officer Arnout Schuijff heeft nog iets meer aandelen, te weten 2,16 miljoen, en die zijn bij een koers van 423 euro 913 miljoen euro waard.

Investeerders cashen met Adyen

In mei kondigde Adyen officieel aan de sprong naar de aandelenmarkt te maken.

Adyen regelt betalingen voor duizenden bedrijven, waaronder Facebook, Spotify, Uber en Netflix. In Nederland horen De Bijenkorf, Coolblue en Rituals tot de bekende klanten. Adyen wordt alom gezien als een van de meest veelbelovende technologiebedrijven van Europa.

Tot de investeerders in Adyen behoort onder meer het beleggingsbedrijf Iconiq Capital, waarin bekende namen uit de Amerikaanse technologiesector meedoen zoals Facebook-topman Mark Zuckerberg en topman Jack Dorsey van Twitter. Ook het Singaporese staatsinvesteringsfonds Temasek behoort tot de investeerders van Adyen.

Een van de meest in het oog springende beleggers is Mabel van Oranje, die een belang van 1,85 procent heeft in Adyen. Bij de beurskoers van 423 euro is dat belang 230 miljoen euro waard.

LEES OOK: Het turbulente leven van Mabel van Oranje: gangstermeisje, tragische prinses en nu fintech-investeerder die dik € 200 miljoen binnentikt

MIS OOK NIET: 5 dingen die je misschien niet weet over Pieter van der Does, de man die Adyen voor miljarden naar de beurs wil brengen