De advocaat van de gevallen cryptoheld Sam Bankman-Fried haalt alles uit de kast in de verdediging van zijn cliënt in de megafraudezaak rond cryptoplaform FTX, die deze week is begonnen. In zijn openingspleidooi in de rechtszaal richtte de advocaat zijn pijlen op de voormalige vriendin van Bankman-Fried, Caroline Ellison.

De voormalige Amerikaanse crypto-ondernemer Sam Bankman-Fried wordt beschuldigd van fraude door zijn bedrijf FTX. Het cryptoplatform sluisde klanttegoeden door naar investeringsfonds Alameda Research, waar Bankman-Fried ook oprichter van is. Met het geld werden vervolgens risicovolle beleggingen gedaan. Omdat klanten daardoor niet bij hun geld konden, ging FTX failliet.

Er staat veel voor Bankman-Fried op het spel: hem hangt in theorie een celstraf van 110 jaar boven het hoofd.

In de tijd dat Bankman-Fried topman was van cryptobeurs FTX, had hij zeker drie jaar een knipperlichtrelatie met collega Caroline Ellison. Zij gaf in die tijd leiding aan Alameda Research. En op haar richt Bankman-Fried’s advocaat, Mark Cohen, nu zijn pijlen.

Ellison zou als topvrouw van investeringsfonds Alameda doof zijn geweest voor waarschuwingen

Cohen betoogde dat Bankman-Fried Ellison had vertrouwd om Alameda te leiden en bescherming in te bouwen bij de beleggingen. Toen de koersen van cryptomunten daalden, zou Bankman-Fried er bij Ellison op hebben aangedrongen om de posities van het investeringsfonds af te dekken, en zo het vermogen te beschermen tegen verdere koersverliezen.

Maar Ellison zou volgens de advocaat niet naar Bankman-Fried hebben geluisterd. De advocaat van Ellison heeft nog niet gereageerd op een verzoek op commentaar van Insider.

Het is niet voor het eerst dat Bankman-Fried probeert om de schuld van de val van FTX in de schoenen te schuiven van Ellison en andere leidinggevenden. Twee maanden geleden speelde hij zelfs aantekeningen uit het privédagboek van zijn ex-vriendin door naar de New York Times.

Ellison is al schuldig bevonden aan fraude. Zij verleent sinds december medewerking aan het onderzoek van de aanklagers en zal naar verwachting een van de belangrijkste getuigen zijn in de rechtszaak tegen Bankman-Fried.

Cohen zei in zijn pleidooi ook dat Bankman-Fried ervan overtuigd was dat zijn bedrijf in staat zou zijn om leningen aan kredietverstrekkers volledig en op tijd terug te betalen en dat het concern "te goeder trouw had gehandeld."

Advocaat schildert voormalige CEO van cryptobeurs FTX af als wiskundenerd

Verder schilderde de advocaat de voormalige CEO van FTX af als een 'wiskundenerd', die niet sterk was in risicobeheer, maar geen geld van klanten heeft gestolen, zo meldde persbureau Reuters.

Cohen erkende dat FTX geld had uitgeleend aan Alameda, maar zei dat zijn cliënt in alle oprechtheid geloofde dat dit was toegestaan en dat er op de leningen een onderpand rustte. Risicobeheer zou een ondergeschoven kindje zijn toen de startup uitgroeide tot een miljardenbedrijf.

"Sam bouwde samen met zijn collega's het vliegtuig terwijl ze er al mee vlogen", zo verwoordde Cohen het. "Geen enkele CEO, en zeker Sam niet, kan overal zijn en alles doen."

De advocaat wees ook op de sterke koersschommelingen in de cryptomarkt, die hij omschreef als een belangrijke 'wildcard' voor startups zoals FTX. "Het is geen misdaad om een bedrijf te leiden", aldus Cohen.

Openbaar aanklager Thane Rehn zei op zijn beurt tegen de jury dat de oprichter van FTX meer dan 10 miljard dollar heeft gestolen van klanten van het cryptoplatform, terwijl hij die klanten ervan verzekerde dat ze op elk moment bij hun geld konden. "Toen klanten geld in FTX staken, ging hij ermee vandoor. En dat gebeurde ook met cryptomunten", zei Rehn.

De rechtszaak is dinsdag begonnen en zal naar schatting zo'n zes weken duren. Bankman-Fried heeft zeven aanklachten van fraude aan zijn broek hangen. Hij zou bijvoorbeeld ook hebben geprobeerd politici met donaties te beïnvloeden. Die politici moesten dan voor FTX gunstige wetgeving regelen. Maar Bankman-Fried zou zich niet aan de regels voor politieke donaties hebben gehouden. Verder zijn er gedupeerden naar de rechter gestapt die nog veel geld terug willen claimen.

LEES OOK: Gevallen cryptoheld Sam Bankman-Fried stuurde collega Caroline Ellison een lijstje met voors en tegens van een seksuele relatie – minpunt: ‘Ik heb niet echt een ziel’