De verhuurder flexruimte WeWork neemt maatregelen om de kosten onder controle te krijgen, na het pijnlijke uitstel van de met veel bombarie aangekondigde beursgang. Het Amerikaanse bedrijf verkoopt onder meer het luxe bedrijfsvliegtuig waarmee de opgestapte topman Adam Neumann de wereld rond reisde.

Afgelopen jaar kocht WeWork een Gulfstream G650-privéjet voor 60 miljoen dollar. Voor sommige investeerders was dit een rode vlag dat het niet goed zat met de de degelijkheid van het bestuur in de aanloop naar de deze maand uitgestelde beursgang. Dat zegt een goed geïnformeerde bron bij WeWork tegen Business Insider.

Afgelopen dinsdag meldde mede-oprichter en CEO Neumann dat hij opstapt als bestuursvoorzitter van WeWork. De intense media-aandacht voor zijn persoon zorgt volgens Neumann voor te veel afleiding.

WeWork heeft een duo-bestuur voorgedragen ter vervanging van Neumann. Artie Minson en Sebastian Gunningham gaan als co-CEO’s de verkoop van drie bedrijfsonderdelen onderzoeken.

Topman WeWork gebruikt privéjet als vliegend kantoor

Business Insider sprak de afgelopen weken met verscheidene werknemers van WeWork. Die gaven allemaal aan dat het uitgavenpatroon aan de top zorgde voor frustratie bij het middenkader.

Daarbij ging het onder meer om de aankoop van de privéjet van 60 miljoen dollar en uitbundige feestjes, terwijl managers bij WeWork tegelijkertijd de boot afhielden als werknemers om bonussen of hogere salarissen vroegen. Met het argument dat er daarvoor geen geld beschikbaar was.

"Het bedrijf gaf 60 miljoen dollar uit aan een vliegtuig, terwijl ik als werknemer geen loonsverhoging kon krijgen", aldus een van de werknemers waarmee Business Insider sprak.

Een andere werknemer voegde daaraan toe dat het vliegtuig voorzien was van meerdere tv-schermen en Apple TV. "Werknemers moesten duizenden tv-shows en films downloaden voor de kinderen [van Adam Neumann]. Daar zijn we echt drie dagen achter elkaar mee bezig geweest."

Een andere werknemer gaf aan dat Neumann het vliegtuig als een soort mobiel kantoor gebruikte. De topman was zo veel onderweg dat het vaak lastig was voor werknemers om hem te spreken te krijgen op kantoor, dus vlogen werknemers regelmatig mee in het bedrijfsvliegtuig. "Ik ken voorbeelden waar mensen op het vliegtuig stapten voor een meeting, meevlogen naar een bestemming en daarna een gewone vlucht moesten boeken om weer thuis te komen."

De Gulfstream G650 staat bekend als één van de populairste en meest luxueuze privéjets ter wereld.  Het vliegtuig heeft een actieradius van bijna 13.000 kilometer. Bekende eigenaren van dit type vliegtuig zijn Tesla-baas Elon Musk en ook wijlen Apple-oprichter Steve Jobs had er eentje.

Lees meer over vliegen en zakenreizen: