Action boekte afgelopen jaar een brutowinst (EBITDA) van 1,2 miljard euro. Dat is ruim 40 procent meer dan de brutowinst van 828 miljoen euro die de discountketen het jaar ervoor noteerde. Dat maakt de dochter van de de Britse investeringsmaatschappij 3i donderdag bekend in een persbericht.

Wel moet je er bij de EBITDA-winst nog rente, belastingen, goodwill en afschrijvingen op activa en leningen aftrekken om tot het netto resultaat te komen. Hierover geeft Action geen inzage in het jaarverslag.

Action haalt bijna €9 miljard omzet

Het bedrijf zag zijn omzet afgelopen jaar met ruim 30 procent stijgen tot 8,9 miljard euro, iets wat de onderneming al eerder bekendmaakte. In 2021 boekte Action nog een omzet van 6,8 miljard euro.

De stijging van de omzet lijkt voor een belangrijk deel te worden gestuwd doordat het bedrijf een recordaantal winkels heeft geopend in Europa afgelopen jaar: 280 stuks. Action heeft inmiddels 2.263 winkels in tien landen. Het bedrijf startte afgelopen jaar onder meer in Spanje en opent deze maand een winkel in Slowakije, het elfde land.

Ook golden er in 2021 nog meer coronabeperkingen voor de detailhandel dan in 2022 het geval was. Afgelopen jaar nam de inflatie juist sterk toe, waardoor meer consumenten hun vlucht tot discounters zoals Action lijken te hebben gezocht.

Ruim 8.000 nieuwe medewerkers

Action meldt afgelopen jaar in totaal 8.211 medewerkers te hebben aangenomen. Het bedrijf heeft ruim 80.000 mensen in dienst. Daarnaast stelt Action nieuw personeel te blijven aannemen.

De discounter meldt wekelijks 15 miljoen klanten te hebben. In Nederland telt de retailer 407 winkels, met bijna 22.000 medewerkers.

LEES OOK: Action profiteert als prijsvechter van consumenten die door hoge inflatie extra alert zijn op koopjes