De markt voor digitale munten blijft een volatiel geheel.

Achter de schermen speelt zich bij de belangrijkste cryptomunt bitcoin en de afsplitste variante bitcoin cash een strijd af om de capaciteit van de zogenoemde ‘miners’ – ofwel degenen die ervoor zorgen dat de digitale transactieketen blijft werken en in ruil daarvoor daarvoor worden beloond met nieuwe bitcoin.

Lees hier meer over de verschillen tussen bitcoin en bitcoin cash.

Eerst maar eens kijken naar de koersen van de cryptomunten. Bitcoin cash kende een nogal volatiel weekend waarin deze cryptomunt steeg van 450 dollar tot zelfs even boven de 1.000 dollar. Dinsdag noteerde bitcoin cash rond de 700 dollar.

De bitcoin is in dat opzicht iets volwassener, maar nog altijd erg volatiel. De munt daalde in de afgelopen 24 uur van zo’n 4.100 dollar tot minder 3.700 dollar, en dinsdagmiddag weer terug naar de 4.000 dollar.

Achter de schermen is er tussen bitcoin en bitcoin cash een interessante strijd gaande, schrijft de site CoinDesk. Namelijk om de capaciteit die 'miners' op het bitcoinnetwerk in de munt steken. Deze IT-ontwikkelaars verwerken transacties door moeilijke computerpuzzels op te lossen. Als beloning krijgen ze daarvoor nieuw uitgegeven cryptomunten.

Bitcoin en bitcoin cash zitten op hetzelfde netwerk voor miners en in de eerste weken van bitcoin cash was er onder de miners nog weinig belangstelling voor de nieuwe munt. Maar dat is aan het veranderen.

Lees de volledige analyse hierover op finanzen.nl »