Het lijkt vrijdag even wat rustiger te worden rond de bitcoin, nadat de cryptomunt donderdag nieuwe koersrecords neerzette.

Bitcoin schoot donderdag even door de grens van 4.500 dollar heen, naar een nieuw recordstand. Vrijdag lijken beleggers en speculanten het iets rustiger aan te doen. Bitcoin nam wat gas terug en noteerde vrijdagochtend rond de 4.300 dollar.

Sinds de start van dit jaar is bitcoin meer dan 300 procent gestegen, zij het met pieken en dalen. Sinds begin augustus is bitcoin bezig aan een hernieuwde opmars.

Deze opleving heeft alles te maken met een technische wijziging. Het bitcoinnetwerk wordt computer voor computer bijgewerkt met de zogenoemde Segregated Witness-software, afgekort tot SegWit. Dit is een oplossing om de capaciteit van het bitcoinnetwerk te vergroten, zodat er meer transacties per seconde kunnen worden verwerkt.

Bitcoin is zo populair dat de huidige technologie tegen de grenzen van zijn kunnen aanloopt. Programmeurs strijden achter de schermen al jaren over mogelijke oplossingen. Dit leidde uiteindelijk tot een splitsing van de bitcoin op 1 augustus: naast de reguliere bitcoin is er nu bitcoin cash.

Bitcoin cash, het afvallige broertje van bitcoin

Bitcoin cash wordt beheerd door een groep ontwikkelaars die een stap verder wilden gaan dan het SegWit-protocol, door de grootte van een ‘block’ waarin transacties worden verwerkt uit te breiden van 1 MB naar 8 MB. Dit laatste maakt een relatief nog snellere verwerking van het aantal transacties per seconde mogelijk voor bitcoin cash.

De klassieke bitcoin is volgens de site coinmarketcap.com nog altijd de grootste cryptomunt ter wereld, met een marktwaarde van 71 miljard dollar. Maar bitcoin cash zat vrijdag op bijna 8 miljard dollar marktwaarde.

Sinds donderdagmiddag is er een forse stijging waar te nemen bij bitcoin cash van 300 dollar naar 465 dollar, een plus van 55 procent in minder dan twee dagen.

Bitcoin cash is hiermee vrijdag in marktwaarde groter geworden dan de cryptomunt Ripple en staat in omvang op de derde plaats op de cryptomarkt. De afstand met de nummer twee, ethereum, is nog wel groot, want die heeft een marktwaarde van zo’n 29 miljard dollar.

LEES OOK: Bitcoin is een bubbel, maar we willen er om deze redenen toch in ‘beleggen’