Spanning tussen Leiden én Friesland. Daar heerst meer en meer onvrede over een voorgenomen fusie van twee Achmea-dochters.

De ondernemingsraad van één van de dochters, De Friesland, sleept de verzekeraar voor de Ondernemingskamer. Dat schrijft het Financiele Dagblad.

Waarom? In Friesland vrezen ze voor banenverlies en eisen ze de harde toezeggingen over zelfstandigheid en werkgelegenheid. De Friesland wil zijn ‘eigenheid’ behouden. Reden voor Achmea om de fusie, die 1 januari afgerond had moeten zijn, deels uit te stellen.

De grootste verzekeraar van Nederland kiest voor een fusie van De Friesland en Zilveren Kruis, omdat er eerder een reeks financiële tegenvallers viel bij dochter FBTO. Door onverwacht hoge zorgkosten had het bedrijf een kostenpost van 40 miljoen euro.

Dat geld werd uiteindelijk ingebracht door De Friesland, waar FBTO officieel onder valt. Niet van Zilveren Kruis, omdat Achmea geen geld uit de schadetak wilde gebruiken. Om ervoor te zorgen dat De Friesland niet bij ieder probleem van FBTO mag opdraven, stelde Achmea voor om de Friese divisie met Zilveren Kruis samen te voegen zodat tegenvallers breder gedragen kunnen worden.

Verkapte bezuiniging?

Bij De Friesland vreesden werknemers en bonden direct dat het om een verkapte bezuiniging gaat. Door de divisies samen te voegen kunnen banen geschrapt worden of verplaatst naar Leiden, waar Zilveren Kruis zit. Zo moest de afdeling die apps ontwikkelt al naar Leiden verhuizen en kreeg Leeuwarden daar callcenterbanen voor terug, zo schrijft de krant.

De angst is nu dat die banen verdwijnen door robotisering en ook hoogwaardige banen het veld moeten ruimen in de provincie. Achmea benadrukt dat het bedrijf Leeuwarden juist als 'kernlocatie' voor zorgverzekeringen heeft aangewezen, naast Leiden en Apeldoorn.

De ondernemingsraad is blijkbaar nog niet overtuigd, gezien de gang naar de rechter. Voor werknemers verandert er voorlopig niets, volgens Achmea.

Op 11 januari staat de zitting bij de Ondernemingskamer in Amsterdam gepland. De dochters hebben dus nog tien dagen om bij elkaar te komen.

LEES OOK: Trump geeft Apple ruimte voor mega-overname: analisten zien flinke kans dat Tim Cook Netflix inlijft