De kans dat Apple de online streamingsdienst Netflix overneemt is 40 procent. Die sterke uitspraak doen analisten Jim Suvan en Asijya Merchant van de bank Citi, naar aanleiding van de één van de belastingmaatregelen van Donald Trump.

Naast een verlaging van de vennootschapsbelasting biedt de Amerikaanse president bedrijven uit de VS eenmalig de mogelijkheid om vermogen dat buiten de VS is opgeslagen terug te halen tegen fiscaal zeer gunstige voorwaarden.

Voor techreus Apple heeft de maatregel van Trump grote consequenties. De maker van de iPhone en de iPad krijgt de beschikking over een veel grotere oorlogskas om andere bedrijven over te nemen. Apple kan vrij eenvoudig 252 miljard dollar aan kasgeld en beleggingen vrijmaken voor overnames, maar het gros van dit bedrag is gestald bij dochterbedrijven buiten de Verenigde Staten. Tot nog toe was het onaantrekkelijk voor Apple om zijn buitenlandse miljarden terug te sluizen naar de VS.

Analisten Suva en Merchant hebben een analyse gemaakt van bedrijven die Apple mogelijk zou kunnen overnemen. Ze zetten Netflix, de aanbieder van films en series die je online kunt kijken, met stip op nummer één.

Het rapport van de twee analisten is geschreven in december 2017, nog voordat bekend werd dat mediareus Disney de film- en tv-activiteiten van Fox overneemt. Voorafgaand aan deze overnamedeal schatten de analisten van Citi de kans op een overname van Disney door Apple op 20 tot 30 procent.

Apple worstelt met visueel aanbod

Apple worstelt al een paar jaar met het aanbod van tv-series en films voor eigen applicaties . Online muziekwinkel iTunes is al jaren een groot succesnummer, maar bij het visuele aanbod doen bedrijven zoals Netflix, Amazon en Hulu het een stuk beter.

Apple experimenteerde onlangs met een zelf geproduceerde videoserie met Hollywood-sterren Jennifer Aniston and Reese Witherspoon. Maar het produceren van films en series vergt andere vaardigheden dan het maken van iPhones. Het lijkt dus logisch dat Apple simpelweg kiest voor een overname van een succesvol online mediabedrijf zoals Netflix.

"Het bedrijf heeft te veel cash - zo'n 250 miljard dollar - en jaarlijks komt er zo'n 50 miljard dollar bij. Dat is een interessant luxeprobleem", aldus analisten Suva en Merchant in hun rapport.

"In het verleden heeft Apple geen vermogen teruggebracht naar de Verenigde Staten om hoge belastingen te vermijden. De belastinghervorming kan Apple de ruimte geven om zijn cash aan het werk te zetten. Zo'n 90 procent van Apple's kasgeld is buiten de VS gestald. Een eenmalige belastingheffing van 10 procent op het overhevelen van vermogen zou Apple 220 miljard dollar geven voor overnames of de inkoop van eigen aandelen."

Volgens analisten Suva en Merchant zou Apple ongeveer een derde van zijn contante vermogen nodig hebben om Netflix te kopen.