ABN AMRO gaat de variabele beloning voor zijn 17.000 werknemers schrappen.

De bank wil zowel af van het systeem waarbij het personeel wordt afgerekend op harde financiële doelstellingen, als van de bonus die daarmee valt te verdienen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad donderdag.

Volgens betrokkenen is het bonussysteem de inzet van de lopende onderhandelingen tussen de bank en de vakbonden over een nieuwe cao voor 2018. ABN AMRO bevestigt dit aan het dagblad.

Volgens een woordvoerder wilde een belangrijk deel van het personeel af van de ‘prestatiepremie’, zo zou uit het recentste medewerkerstevredenheidsonderzoek zijn gebleken. Het plan is om de boel helemaal anders in te richten: geen beoordeling meer en ook geen prestatiepremie.

Handelaren en zakenbankiers

Het gaat hierbij om de werknemers die onder de CAO vallen, niet de groep specialisten zoals handelaren en zakenbankiers (ongeveer honderd mensen). Zij komen wel in aanmerking voor een variabele beloning omdat ze niet onder de CAO vallen. Doordat de Staat een meerderheid van de aandelen heeft, geldt voor het bestuur van de bank nog altijd een bonusverbod.

De maatregel past binnen de huidige trend in de financiële sector. De politiek stelde zich al eerder op als fel tegenstander van deze ‘perverse prikkel’. ABN Amro was de laatste bank waar niet alleen het management, maar ook het cao-personeel nog een variabele beloning kon verdienen.

Compensatie

Eerder schaften onder meer ING en Rabobank de regeling af, omdat hij niet meer van deze tijd zou zijn. In ruil daarvoor kreeg het personeel een loonsverhoging en meer ruimte voor zaken als ouderschapsverlof en opleiding. ABN Amro geeft aan ook voor een compensatie voor het cao-personeel te zorgen.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Een fan kocht in 2010 twee pizza’s voor 10.000 bitcoin – omgerekend is dat nu $100 miljoen