ABN Amro heeft het zwaar op de Nederlandse hypotheekmarkt, zo bleek woensdag bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal. De zware concurrentie in een klimaat van dalende hypotheekrentes speelt de bank parten.

ABN Amro zag zijn netto rentebaten in het eerste kwartaal van dit jaar bij de retailtak met 6 procent dalen tot 752 miljoen euro. Het gaat hier om het saldo van ontvangen rente op verstrekte hypotheken en bedrijfsleningen en rente die de bank betaalt aan spaarders en obligatieleningen.

De daling van de rentebaten heeft volgens ABN Amro mede te maken met een lagere productie van nieuwe hypotheken en druk op de winstmarges. Het marktaandeel bij het verstrekken van nieuwe hypotheken was volgens de bank met 14 procent “laag” te noemen.

ABN Amro heeft echter gekozen voor een lagere hypotheekproductie door niet volledig mee te gaan met de prijzenslag van almaar dalende hypotheekrentes. Hiermee probeert de bank de winstmarge te beschermen. “We hebben strikte prijsdiscipline gehanteerd in een omgeving van sterke concurrentie”, zegt de bank in een toelichting op de eerste kwartaalcijfers.

Winstdaling bij ABN Amro

ABN Amro heeft de totale winst in het eerste kwartaal duidelijk zien dalen. Dat kwam onder meer omdat vorig jaar nog significante winsten werden geboekt op aandelenparticipaties, onder meer bij de investeringsfondsen van het inmiddels verkochte ABN Amro Participaties.

De bank zag de winst uitkomen op 478 miljoen euro. Dat is 20 procent minder dan een jaar eerder. Het operationeel resultaat kwam uit op 754 miljoen euro, 23 procent minder dan een jaar terug. Topman Kees van Dijkhuizen sprak van goede vooruitgang in het uitvoeren van de strategie.

De kosten gingen omhoog door nieuwe regelgeving waar de bank naar eigen zeggen alleen het eerste kwartaal last van had. ABN Amro wist die hogere kosten deels te compenseren door streng op de uitgaven te letten.

Een deel van die extra kosten heeft te maken met de extra aandacht voor het tegengaan van witwassen. Daar werken bij ABN Amro duizend mensen aan, maar dat aantal wordt uitgebreid naar zo'n 1400, liet Van Dijkhuizen weten. Aan alle incidenten die afgelopen jaar en dit jaar aan het licht kwamen bij onder meer Danske Bank, zit volgens de topman ook een positieve kant. "Ons personeel is er veel meer van doordrongen waarom we bepaalde dingen doen en ook bij klanten is er meer begrip voor soms lastige vragen. Mensen zijn wakker geschud."

ABN Amro zette bij de zakenbank meer leningen uit. Het aantal risicovolle leningen bij de zakenbank werd teruggedrongen. Daardoor kon ABN Amro de kredietvoorzieningen halveren tot net onder 100 miljoen euro.

ABN Amro is nog voor een fors deel in handen van de Nederlandse staat. Die heeft dat belang al een tijd niet meer verkleind. Van Dijkhuizen zei eerder dat dat wel weer kon, maar houdt nu zijn kruit droog. Volgens hem moet de regering zelf de afweging maken wanneer er weer aandelen in de verkoop worden gedaan.

LEES OOK: De scherpste hypotheekrentes bij 10 jaar, 20 jaar en 30 jaar vast vind je vooral bij hypotheken zonder NHG