ABN Amro legt de strategische focus op de uitbouw van sterke marktposities in het mkb en bij hypotheken in Nederland.

De bank schrapt de komende 4 jaar zo’n 15 procent van de banen en hoopt gedwongen ontslagen beperkt te houden.

De nieuwe topman Robert Swaak presenteerde maandag zijn plannen voor de komende jaren.

ABN AMRO gaat de komende vier jaar tot 15 procent van de banen schrappen, oftewel zo’n 2700 arbeidsplaatsen. Dat doet de bank om kosten te besparen, wat tegen 2024 jaarlijks zo’n 700 miljoen euro moet schelen.

Het merendeel van de banen zal pas na 2022 verdwijnen, liet ABN AMRO weten bij de bekendmaking van zijn strategie voor de komende jaren.

ABN AMRO denkt door natuurlijk verloop en omscholing van medewerkers het aantal gedwongen ontslagen beperkt te kunnen houden.

Eind vorig jaar werkten er zo’n 18.000 mensen bij de bank, waarvan 14.800 in Nederland. Tot 2023 zet ABN AMRO ongeveer 150 miljoen euro apart voor de kosten van de reorganisatie.

De strategische investeringen komen rond de 300 miljoen euro uit. Daarbij wordt onder meer de verwerking van opdrachten verder gedigitaliseerd. Ook wil de bank zijn productenportefeuille aanzienlijk stroomlijnen.

ABN Amro wil sterke posities bij mkb en hypotheken uitbouwen

De bank, waarvan een groot deel nog in handen is van de Nederlandse staat, wil volgens de nieuwe strategie een "persoonlijke bank" zijn die zich richt op Nederland en Noordwest-Europa. Daarbij wil ABN AMRO groeien in segmenten die winstgevend zijn.

Zo mikt de bank in Nederland op groei op het gebied van bankiersdiensten voor vermogende particulieren en op middelgrote tot grote ondernemingen.

De leidende posities op het gebied van hypotheken en bij bankiersdiensten voor het mkb moeten verder worden uitgebreid, waarbij ABN Amro mikt op een marktaandeel in beide segmenten van meer dan 20 procent.

Elders in Noordwest-Europa mikt ABN AMRO op groot marktaandeel in bepaalde nichemarkten. Alles bij elkaar moet dat leiden tot een rendement op eigen vermogen van 8 procent in 2024.

Het langetermijndoel van ABN AMRO blijft een rendement op het eigen vermogen van 10 procent, maar daarvoor moet de rente wel iets gaan stijgen.

De bank streeft ernaar op 50 procent van de nettowinst uit te keren als dividend voor de aandeelhouders.

Hoofdkantoor Zuidas: sale and lease back

Verder verkoopt ABN AMRO zijn hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas en huurt daarvan een deel weer terug. Die transactie levert ABN een winst op.

Het pand aan de Zuidas blijft wel het hoofdkantoor van de bank, maar een groot deel van het personeel zal op termijn terecht kunnen in een pand van de bank in Amsterdam Zuidoost. Dat wordt omgebouwd om zeer zuinig met energie om te gaan en moet ingericht worden op een situatie waarin personeel een deel van de tijd thuis werkt.

De strategische plannen zijn de eerste van ABN AMRO onder topman Robert Swaak. Die trad begin dit jaar aan.

Op de Amsterdamse beurs was de eerste reactie op strategische update van ABN Amro negatief. Het aandeel ABN Amro zakte maandagochtend 4 procent.

LEES OOK: ABN Amro gaat met hypotheekrente niet mee met race naar de bodem en geeft liever marktaandeel op