In 2016 waren vijf jonge Nederlandse miljonairs in de Quote top 100-lijst vrouw, in 2017 vier, en dit jaar zijn nog maar drie van de honderd Nederlandse miljonairs onder de veertig jaar vrouw.

Samen hebben de drie vrouwen een vermogen van 77 miljoen euro, blijkt uit de deze week door zakenblad Quote gepresenteerde top 100.

Hoe het kan dat het zo snel afneemt?

Om in deze lijst te komen moet je een zeer succesvolle, selfmade ondernemer zijn, jonger dan veertig jaar. Volgens het blad geldt dat maar voor weinig vrouwen.

Een paar vrouwen voor wie het ook gold zijn inmiddels de magische leeftijdsgrens voorbij. Zo is Sylvie Meis, met een vermogen van 16 miljoen euro, op 13 april veertig jaar geworden. Ook Marieke Meulendijks die haar vermogen verdiende bij verkoop van haar belang in Maison Scotch, het bedrijf achter kledingmerk Scotch & Soda, is inmiddels boven de veertig.

Maar wie zijn toch de drie vrouwen die nog wel in de lijst staan? Opvallend is in ieder geval dat ze alle drie werken als model of actrice, kijk maar:


Doutzen kroes (26 miljoen euro), nummer 22 in de lijst

doutzen kroes, selfmade miljonairs

Doutzen Kroes komt uit Friesland. Ze werd model op haar 18e. Haar grote doorbraak kwam in 2005 toen ze een show liep voor Victoria's Secret Fashion. Ze liep shows voor Dolce & Gabbana, Gucci, Michael Kors, Ralph Lauren, Versace en Viktor & Rolf en Yves Saint Laurent. Ze acteerde ook in films als Nova Zembla. Ze zet zich als ambassadeur voor Dance4life.


Lara Stone (15 miljoen euro), nummer 45 in de lijst

lara stone

Lara Stone uit Brabant begon haar modellenloopbaan nog jonger dan Doutzen Kroes. Ze werd op haar 14e al gescout in de Parijse metro. In de jaren die volgden liep ze shows voor een enorme lijst van modehuizen, waaronder Anna Sui, Chanel, Jean Paul Gaultier, Louis Vuitton, Prada, Emanuel Ungaro, en Victoria's Secret. Ze maakte haar filmdebuut in 2016 in de film En moi.


Nikkie Plessen (10 miljoen euro), nummer 69 in de lijst

Nikkie Plessen Miljonair Quote

De 33-jarige Nikkie Plessen is nieuwkomer in de Quote-lijst. Ze begon als soapster in Onderweg naar Morgen en GTST. Ze ging presenteren bij TMF als VJ. Inmiddels is ze model, actrice, presentatrice en modeontwerpster. Ze startte haar modemerk NIKKIE in 2o11, dat merk is uitgegroeid tot een internationaal modelabel. Nikkie Plessen zet zich net als Doutzen Kroes en dj Hardwell in voor Dance4life.

Alle honderd jonge miljonairs bezitten samen 2,2 miljard euro. De drie dames zijn goed voor drieënhalf procent van het vermogen van de rijkste 100 jonge ondernemers in Nederland. Om dit jaar in de lijst te komen moest je meer dan acht miljoen euro hebben.

Vrouwelijke miljonairs over het hoofd gezien?

Is Quote geen vrouwen vergeten? Het zakenblad heeft na uitgebreide research ook nog een oproep op social media gedaan. Ruben Bontekoe, de vriend van Nikkie Plessen reageerde. Hij wist de redactie te overtuigen dat Plessen echt in de lijst thuishoorde.

De 39-jarige Cool Blue-ondernemer Paul de Jong is dit jaar nummer één in de lijst. Hij is goed voor 320 miljoen euro. Maar volgend jaar valt De Jong al weer de lijst. De leeftijdsgrens van veertig jaar is keihard.