• Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur 9.283 positieve coronatests gemeld.
  • Het is voor het eerst in de coronacrisis dat het aantal bevestigde nieuwe besmettingen in een etmaal boven de 9.000 uitkomt.
  • In ziekenhuizen worden nu meer dan 2.000 coronapatiënten behandeld. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, is er sprake van een tsunami.

Het aantal nieuwe coronagevallen is opnieuw fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 9.283 positieve tests geregistreerd, en dat is opnieuw een dagrecord.

Voor het eerst komt het cijfer boven de 9.000 in 24 uur tijd uit. Woensdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8.757 besmettingen. Het waren er aanvankelijk 8.764, maar dat aantal is bijgesteld.

Rotterdam-Rijnmond vestigde een nieuw record. De veiligheidsregio registreerde 1.295 positieve tests. Voor het eerst telde een regio meer dan 1.200 gevallen in een etmaal. Afgelopen zondag meldde Rotterdam-Rijnmond 1.190 positieve tests.

Amsterdam-Amstelland noteerde 944 gevallen, Haaglanden 903 en Utrecht 887. Ook die veiligheidsregio’s hadden niet eerder zo veel positieve tests in een etmaal.

Bij de gemeenten had Amsterdam de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad testten 805 inwoners positief. In Rotterdam kwamen 677 besmettingen aan het licht en in Den Haag 446.

In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 58.000 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 262.000 mensen in Nederland positief getest.

Een maand geleden werd de 100.000e besmetting vastgesteld, vorige week ging Nederland door de grens van 200.000 besmettingen en als het huidige tempo aanhoudt wordt in de loop van volgende week de 300.000e Nederlander positief getest.

Lees ook op Business Insider

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 46. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend waren 59 sterfgevallen gemeld.

Aantal ziekenhuisopnames stijgt tot boven de 2.000

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 60 toegenomen tot 2.003. Van deze patiënten liggen er 463 op de intensivecareafdelingen, dertien meer dan woensdag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte de cijfers donderdagmiddag bekend.

Inmiddels is al meer dan de helft van alle patiënten die in Nederland op de intensive care liggen daar wegens Covid-19. Op verpleegafdelingen vormen coronapatiënten 13 procent van het totale aantal patiënten: 1.540 van de 11.915.

“We hebben het einde nog absoluut niet bereikt”, waarschuwt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Hij kan zich wel vinden in de metafoor van een tsunami, zoals de voorzitter van de Federatie van Medisch Specialisten (FMS) de stand van zaken onlangs typeerde. Bij een gewone golf vlakt het water weer af, bij een tsunami “gaat de waterdruk die erachter komt maar door en door”, zegt Kuipers.

Het afgelopen etmaal zijn 33 mensen met Covid-19 overgeplaatst. Dat gebeurt om de druk op de ziekenhuizen zoveel mogelijk te spreiden. Vooral in de Randstad behandelen de ziekenhuizen momenteel veel coronapatiënten.

In het hele land zien ziekenhuizen zich door de toestroom opnieuw genoodzaakt niet-acute behandelingen uit te stellen. Zo liet het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) vorige week weten dat 80 tot 90 procent van de zorg waarbij geen spoed is vereist, voorlopig wordt stilgelegd.

LEES OOK: Zo snel verwachten bedrijven in 10 sectoren terug te zijn op pre-coronaniveau – van horeca tot ICT