Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben cryptomunten in bezit, vooral bitcoins. Dat meldde marktonderzoeker Multiscope op basis van onderzoek onder meer dan 4000 Nederlanders.

Volgens Multiscope betekent dit dat één op de zeven Nederlanders van 18 jaar en ouder digitale munten bezit.

Sinds de vorige meting in 2018 zijn er volgens het bureau ruim één miljoen cryptobezitters bijgekomen in ons land. Bijna driekwart van hen is man en ze zijn vaak tussen de 18 en 34 jaar oud, hoger opgeleid en met een bruto-inkomen tussen de 3500 en 5500 euro per maand.

Bitcoin is de grootste cryptomunt in Nederland. 9 procent van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft deze munt in bezit, aldus Multiscope. Dit zijn ruim 1,2 miljoen bitcoin-eigenaren. Daarna volgen digitale munten als ether, cardano, ripple en dogecoin.

Stuk voor stuk zijn deze munten dit jaar flink onderuit gegaan. De bitcoin is sinds januari meer dan gehalveerd in waarde. Ether, cardano, ripple en dogecoin noteren allemaal een daling van ruim 60 procent.

Het merendeel van de Nederlandse cryptobeleggers koopt de munten met geld van de betaalrekening (63 procent). Twee op de vijf (41 procent) spreekt zijn of haar spaargeld aan. Dit komt het meest voor onder beleggers tussen de 35 en 49 jaar oud. Slechts 2 procent van de Nederlandse cryptospeculanten gebruikt geleend geld.

LEES OOK: Econoom Paul Krugman noemt huidige cryptocrash een uitgelezen kans om het ‘piramidespel’ te reguleren