Nederland telt een stuk minder bloementelers dan vijf jaar geleden, zo meldt de Kamer van Koophandel (KVK). Op dit moment zijn iets meer dan 2.000 siertelers actief, een tiende minder dan in het eerste kwartaal van 2019.

KVK

Vooral de hoge energieprijzen na de Russische inval in Oekraïne zaten de sierteelt sinds 2022 dwars. Bloemenveiling Royal FloraHolland zei dat jaar al op een terugval van het bloemen- en plantenproductie van tientallen procenten te rekenen. Dat kwam voor een deel doordat ondernemers zich door de hoge kosten gedwongen zagen te stoppen.

Ondanks de daling is Nederland nog altijd een grote producent van sierbloemen en -planten en wereldwijd ook de grootste exporteur. Toch is de kans groot dat juist de rozen die geliefden elkaar op Valentijnsdag geven niet uit Nederland, maar uit Ethiopië of Kenia komen, meldt de KVK.

Zuid-Holland telt de meeste bloementelers

In Nederland telt de provincie Zuid-Holland nog altijd de meeste bloementelers (925), ondanks een forse afname in de afgelopen vijf jaar. Op ruime afstand volgen Noord-Holland (438) en Gelderland (255).

KVK

LEES OOK: Stikstofprobleem in de landbouw wordt niet erger, maar er is ook geen verbetering, blijkt uit jaarcijfers