De VVD verliest bij de gemeenteraadsverkiezingen zwaar onder ondernemers. Stemde 40 procent van de ondernemers naar eigen zeggen in 2010 op de VVD, in 2014 is nog maar 17 procent dat van plan.

Dat blijkt uit een peiling van marktonderzoeksbureau DVJ Insights in opdracht van Z24.nl onder 580 ondernemers en managers op dinsdag 18 en woensdag 19 maart.

Behalve de VVD heeft ook de PvdA zijn kruit bij ondernemers verschoten. Slechts 5 procent van de ondernemers zegt dit keer op de PvdA te gaan stemmen, tegen 15 procent die dat in 2010 zegt te hebben gedaan.

Grote winnaar zijn de lokale partijen die hun aanhang onder ondernemers zien toenemen van 11 naar 23 procent. Ook D66 doet het relatief goed en weet met 13 procent na de lokale partijen en de VVD het meest ondernemers aan zich te binden. (zie grafiek).

VVD nog wel grootste landelijke partij onder ondernemers

Van de landelijke partijen is de VVD dus nog altijd wel de grootste partij onder ondernemers, maar D66 wint duidelijk aanhang. Onder zzp'ers zijn de twee partijen zelfs even groot met 15 procent van de ondernemersstemmen.

Het lijkt voor lokale politici nog wel te lonen om vandaag bij lokale ondernemers langs te gaan. Zes procent van de ondervraagde ondernemers heeft nog niet besloten op welke partij hij of zij gaat stemmen.

Over het onderzoek:
DVJ Insights en Z24.nl vroegen op dinsdag 18 maart en de ochtend van woensdag 19 maart aan ons lezerspanel op welke partij ze wilden gaan stemmen, op welke partij ze bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 hadden gestemd en op welke partij ze hadden gestemd bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012. In totaal deden 580 panelleden aan het onderzoek mee, waarvan twee derde ondernemers.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl