Een haaienaanval, oftewel een flinke dreun is in aantocht voor de aandelenmarkt, denkt hoofd beleggingen Jeffrey Kleintop van de Amerikaanse financiële dienstverlener Charles Schwab. Volgens de beursstrateeg realiseren veel beleggers zich niet dat het beleggingsklimaat fundamenteel is veranderd, mede door de forse stijging van rentes in het afgelopen jaar.

“De oceanen zitten vol kansen, maar ze bevatten ook risico’s – zoals haaien”, schreef Kleintop woensdag in een rapport. Hij verwacht dat Amerikaanse aandelen dit jaar nog last kunnen krijgen van een economische teruggang.

Hoewel Amerikaanse aandelen het in de afgelopen tien jaar beter hebben gedaan dan aandelen in de rest van de wereld, begint dat te veranderen: Aandelen in Europa, Australië en Azië zijn sinds het begin van het jaar 6 procent zijn gestegen, terwijl de stijging voor Amerikaanse beurzen bescheidener is.

Volgens Kleintop moeten beleggers zich ervan bewust zijn dat Amerikaanse aandelen dit jaar relatief gezien minder goed kunnen gaan presteren vergeleken met aandelen buiten de VS. Dit heeft mede te maken met een verandering van het financiële klimaat in de wereld.

Tijdens de coronacrisis strooiden centrale banken met goedkoop geld, waardoor lenen bijna niets kostte. Dat speelde met name op groei gerichte techaandelen in de kaart. En juist de Amerikaanse beurs blinkt uit met grote techfondsen. In het huidige klimaat van monetaire verkrapping en stijgende rentes, zijn de omstandigheden voor techaandelen minder gunstig.

"Veel beleggers proberen in te schatten of de bear market voorbij is, maar ze zouden wel eens kunnen missen welke aandelen kansrijk zijn in het huidige beursklimaat", aldus Kleintop.

"Er is een haaienaanval gaande die een grote hap kan nemen uit de portefeuilles van beleggers die zich onvoldoende bewust zijn van de marktrisico's. Vooral degenen die hun beleggingsportefeuilles niet hebben geherbalanceerd lopen gevaar", waarschuwt hij.

LEES OOK: Amerikaanse aandelen presteren al 15 jaar beter dan de rest van de wereld: 7 redenen waarom dat dit jaar anders kan zijn