• De winsten van Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven gaan de komende 12 maanden volgens de gemiddelde verwachting van analisten dalen.
  • Sinds begin deze eeuw zijn aandelen steevast gedaald, nadat de prognose voor de gemiddelde winstverwachting negatief was geworden.
  • Volgens beursstrateeg Mike Wilson van zakenbank Morgan Stanley gaat om een vooruitlopende indicator.
  • Lees ook: Inflatie in VS daalt nauwelijks verder in januari en blijft hangen op 6,4%

Beleggingsstrateeg Mike Wilson van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley voorspelde afgelopen jaar behoorlijk nauwkeurig hoe de beurs zich zou ontwikkelen. Nu waarschuwt hij opnieuw voor een aanzienlijke daling van aandelenmarkten.

In een een nieuw rapport van begin februari herhaalt Wilson zijn prognose dat de brede S&P 500-index nog verder kan terugzakken dan het laagste niveau van afgelopen jaar. Dat lag rond de 3.600 punten.

Wilson denkt dat de sleutel ligt bij de druk op de bedrijfswinsten. Hij benadrukt dat de consensus onder analisten over de verwachte groei van de winst per aandeel negatief is geworden.

In het verleden werd een dergelijke omslag steevast gevolgd door een periode van dalende aandelenkoersen. Wilson benadrukt dit patroon in de onderstaande grafiek, die de gemiddelde schatting over verwachte groei van de winst per aandeel (gele lijn) toont naast het prijsverloop van de S&P 500-index (blauwe lijn). “De geschiedenis laat zien dat koersdaling nog moeten plaatsvinden, ze liggen niet achter ons”, luidt de titel van de grafiek.

Foto: Morgan Stanley

"In de afgelopen 23 jaar is een de verwachting voor de groei van de winst per aandeel slechts vier keer negatief geweest. In alle voorgaande gevallen (2001, 2008, 2015, 2020) kregen aandelen daarna te maken met een aanzienlijke koersdaling", aldus Wilson.

"Wat deze analyse krachtig maakt, is dat historisch gezien het grootste deel van de koersdaling van aandelen komt nadat de verwachte groei van de winst per aandeel negatief is geworden. Met andere woorden, de huidige winstrecessie is in onze optiek niet in de koersen verwerkt", schrijft Wilson. "Volgens onze inschattingen komt er nog een een aanzienlijke winstdaling aan."

Wilson onderbouwt de prognose dat winsten nog verder gaan dalen met het feit dat prognoses voor de winstontwikkeling van de bedrijven uit de S&P 500-index voor het eerste kwartaal van 2023 fors neerwaarts zijn bijgesteld.

Foto: Morgan Stanley

Afgelopen december sprak Wilson de verwachting uit dat de S&P 500-index in het eerste kwartaal van dit jaar zou dalen naar een niveau tussen de 3.000 en 3.300 punten. Later zou dan een herstel naar 3.900 punten kunnen volgen.

Inmiddels erkent Wilson dat het langer zou kunnen duren voor zijn voorspelling uitkomt, maar hij houdt nog steeds vast aan zijn basisscenario. Sinds de start van dit jaar is de S&P 500-index flink geklommen tot een niveau van meer dan 4.100 punten.

"Het kan wat langer duren voordat de markt reageert op de aanzienlijk lagere winstverwachting wie we hanteren en op het feit dat het beleid van de Fed verkrappend is in de context van lagere winsten. Toch houden we vast aan onze prognose", aldus Wilson.

Aangezien de S&P 500-index momenteel boven de 4.100 punten staat, impliceert het meest sombere een koersdaling van ruim 25 procent vanaf het huidige niveau.

Andere strategen zien ook dat er veel optimisme is ingeprijsd

Net als Wilson geven andere beursstrategen op Wall Street aan dat aandelen momenteel hoog zijn gewaardeerd uitgaande van het scenario van een milde recessie. Dit betekent op z'n minst dat de ruimte voor verdere koersstijgingen beperkt is.

"De beurs heeft het scenario van een milde recessie of helemaal geen recessie al ingeprijsd", schrijft David Kostin, hoofdstrateeg Amerikaanse aandelen bij zakenbank Goldman Sachs deze maand in een rapport.

Kostin is overigens lang niet zo pessimistisch als Wilson: hij heeft zijn kortetermijndoel voor de S&P 500 naar boven bijgesteld van 3.600 naar 4.000 punten, wat ook zijn doel voor het einde van het jaar is. Dat is slechts 2 procent lager dan de huidige koersniveaus.

Solita Marcelli, hoofd beleggingen van de Amerikaanse divisie van zakenbank UBS, vindt ook dat de vooruitzichten voor de markt wat betreft de afweging tussen risico en rendement momenteel ongunstig zijn. Ze verwacht een beweeglijke markt.

Net als Wilson vindt ook Marcelli dat beleggers niet genoeg aandacht besteden aan neerwaartse winstherzieningen, nu de beurs sinds oktober vorig jaar met 14 procent is gestegen en sinds de start van dit jaar met 7 procent.

"Wij denken dat aandelen niet reageren op winsten, maar op verbeteringen op andere gebieden", geeft ze aan in een recent rapport. Marcelli noemt de heropening van de Chinese economie, de afkoelende inflatie en de hoop op minder streng monetair beleid van de Amerikaanse centrale bank. Het koersdoel voor de S&P 500-index van Marcelli ligt op 4.000 punten eind dit jaar.

De mediane prognose voor de S&P 500 onder de belangrijkste strategen op Wall Street is een eindstand van 4.075 punten dit jaar. Een meerderheid van de beursstrategen ziet de index het jaar afsluiten tussen 3.800 en 4.200 punten, blijkt uit gegevens van Bloomberg.

Per saldo lijkt de ruimte voor een verdere stijging van de S&P 500-index hiermee beperkt. De grote vraag voor beleggers is of er tussentijds nog een aanzienlijke daling aankomt..

Lees meer over de beurs: