Mocht je met Valentijnsdag een een partner hebben: gefeliciteerd, je hebt de code gekraakt.

Voor alle anderen: daten is vandaag de dag een waar mijnenveld. Er zijn zoveel ongeschreven regels en onduidelijkheden. Soms krijg je uit het niets geen reactie meer op je berichtjes of vind je iemand zó leuk dat je niet meer kan stoppen met het analyseren van zijn of haar berichten.

De ellende stop niet per se op het moment dat je iemand vindt. Met Tinder binnen handbereik is het verleidelijk om te kijken of er niet toch iemand nog net iets perfecter is. Met zoveel keus, hoe weet je wanneer iemand bij je past? Wanneer stop je met peinzen en ga je echt voor iemand?

Business Insider vroeg negen relatie-experts hoe je ziet of mensen bij elkaar passen.

De antwoorden:


1. Ze slagen voor de 'bar-test'

Foto: bron Josh Wilburne / Unsplash

"Ik noem het de bar-test. Als je in een bar of restaurant bent met je date of nieuwe partner, kijk je dan om je heen om te zien of mensen op je letten? Of ben je zo blij met hem/haar dat je juist wil dat iedereen jullie samen ziet? Als dat laatste het geval is, dan is je date geslaagd voor de test. Als het eerste waar is, dan moet je je afvragen of dit wel de juiste keuze is."

  • Erika Ettin, dating coach en oprichter van datingsite A Little Nudge

2. Ze houden elkaar niet klein

Foto: bron Clarisse Meyer / Unsplash

"Een persoon die oprecht enthousiast kan zijn over jouw succes en dromen in het leven, is iemand die niet de behoefte voelt om jou klein te houden. Het is ongezond als de één de ander een soort van saboteert. Iemand die tevreden is met zijn eigen leven, kan ook blij zijn voor jou, naast jou."

- Shannon Thomas, therapeut en auteur van "Healing from Hidden Abuse: A Journey Through the Stages of Recovery from Psychological Abuse"


3. Ze willen elkaar niet veranderen

Foto: bron Toa Heftiba / Unsplash

"Als je naar je hart luistert dan voel je of de persoon met wie je date bij je past. Dit is intuïtie - de boodschap van je hart aan jou. Bijna iedereen kan zich een moment herinneren waarop 'ie er niet naar luisterde. Als je voelt dat je partner geduldig en eerlijk is, je hetzelfde behandelt in het openbaar als thuis, dan ben je op de juiste weg. Houd in gedachten dat je intuïtie je desondanks kan waarschuwen. Het onderbuikgevoel. Bijvoorbeeld als je partner je probeert te veranderen. Hij/zij accepteert je niet zoals je bent. Als dat gebeurt: ga dan weg. Het is een teken dat iemand controlerend is en dat 'ie je nooit goed gaat behandelen.

- Tracy Malone, oprichter van Narcissist Abuse Support.


4. Ze passen in elkaars leven

Foto: bron Yanapi Senaud / Unsplash

"Een goed teken om te zien of iemand bij je past is als je je de ander ook voor kan stellen in andere delen van je leven, en niet alleen in de microkosmos van de relatie. Stel jezelf de vraag: gaat hij/zij het kunnen vinden met andere mensen in mijn leven? Kan ik overweg met zijn/haar familie en vrienden? Hebben we gedeelde interesses? Als je graag dingen samen doet kan dat een duurzame basis voor een relatie zijn."

- Holly Daniels, arts gespecialiseerd in angst, wederzijdse afhankelijkheid en relatie-verslaving 


5. Ze luisteren naar elkaar

Foto: bron josh peterson / Unsplash

"Een van de signalen dat je date een maatje wordt, is als hij of zij echte interesse toont in je leven en naar je luistert als je praat. Ze herinneren zich dingen die je over jezelf hebt verteld."

"Andersom, als degene met wie je samen bent vaak de conversatie naar zich toe trekt, niet vraagt naar je dag, of naar jou, of je 'uitzet' zodra je begint met praten, dan lijkt het erop dat je date niet echt in je is geïnteresseerd maar je vooral ziet als publiek voor zichzelf. Als hij/zij niet geïnteresseerd is in het begin van de relatie, dan is de kans groot dat deze persoon nog minder geïnteresseerd is later in de relatie."

- Elinor Greenberg, psycholoog en auteur van "Borderline, Narcissistic, and Schizoid Adaptations: The Pursuit of Love, Admiration, and Safety"


6. Ze zijn blij voor elkaar

Foto: bron Suzana Sousa / Unsplash

"Het helpt als je elkaar oprecht gelukkig wil maken. Stellen die de behoeftes van de ander gelijk aan of boven die van zichzelf stellen die kunnen een leven vol compromissen, jongleren met prioriteiten en samenwerken, beter aan dan stellen die individueel hun eigen belang najagen."

- Laura VanderDrift, universitair hoofddocent Psychologie aan de Syracuse University's College of Arts and Sciences en directeur van de Close Relationships Lab aan diezelfde universiteit


7. Ze zijn in staat om elkaar te troosten

Foto: bron Thiago Barletta / Unsplash

"Een van de belangrijkste tekenen waaraan je kunt zien of iemand de ware is, is hoe ze met je omgaan als je verdrietig bent, huilt, een slechte dag hebt, of gewoon emotioneel bent. Leeft hij of zij met je mee? Stopt hij of zij met zijn ding om er voor jou te zijn? Is deze persoon afgeleid als jij je gevoelens uitdrukt of voelt hij/zij aan wanneer alleen een knuffel genoeg is? Het lijkt simpel maar het is een belangrijke graadmeter voor wat voor persoon de ander eigenlijk is. Als hij je bekritiseert om het feit dat jij je ongelukkig voelt, of zegt dat je overdrijft, dan is dat iets om op te letten. Het kunnen tekenen van narcisme zijn. Ook als je je later realiseert dat je overdreef, dan nog is het belangrijk en troostend om te weten dat er wel naar je geluisterd werd."

- Catenya McHenry, journalist en auteur van "Married to a Narcissist"


8. Ze kennen elkaars grenzen

Foto: bron frankie cordoba / Unsplash

"Grenzen zijn belangrijk, omdat jullie zo kunnen communiceren als jullie ergens ontevreden over zijn. Als je ongelukkig bent, maar niks zegt, dan stapelt de wrok zich op. In gezonde relaties is groei belangrijk, het liefst in dezelfde richting. Af en toe wat ruziën is goed. Sterker nog: onenigheid is een gelegenheid om te zeggen: 'hé, we zijn allebei anders. Zo werk ik, zo werk jij en we kunnen iets van elkaar leren en in dezelfde richting ontwikkelen. Met onze eigen wijsheid en tekortkomingen."

- Perpetua Neo, psycholoog, en noemt zich 'expert in giftige relaties' en oprichter van het Detox Your Heart program


9. De balans is in jouw voordeel

Foto: bron Shanique Wright / Unsplash

"Je hebt te maken met een narcist of een manipulator wanneer deze ervoor zorgt dat je niet meer naar jezelf of je eigen intuïtie luistert. Zodra de ander je intuïtie marginaliseert, dan marginaliseer je je eigen gezonde verstand, je vrienden en andere zaken die belangrijk voor je zijn.

Liefde maakt blind en daardoor zie je de ander al snel als 'perfect'. Het voelt misschien verkeerd om op dat moment na te denken over wat er misschien mis is met deze persoon. Toch is het verstandig om dat wel te doen, want het kan zomaar zijn dat je je intuïtie verdringt. Misschien kom je tot tien dingen die je niet leuk aan hem/haar vindt, maar staan daar tegenover honderd zaken waar je wel van houdt. Ga in dat geval vooral door met jullie relatie. Maar... Blijf wel naar je gevoel luisteren, ook al is dat gevoel niet altijd comfortabel."

- Jonathan Marshall, psychotherapeut en coach

LEES OOK: In een vliegtuig mét business class is de kans op woede-aanvallen 4 keer zo groot – dit is de reden