• Lionel Messi maakte deze week na 21 jaar voor FC Barcelona te hebben gespeeld de overstap naar Paris Saint-Germain.
  • De Argentijnse superster tekende een contract voor twee seizoenen en gaat voor een jaarsalaris van 41 miljoen euro aan de bak bij de Franse club.
  • Messi is de beste betaalde en meest gelauwerde voetballer ter wereld, maar er is veel meer bijzonders over hem te vertellen. Kende jij deze acht weetjes al?

Lionel Messi is woensdag officieel gepresenteerd door zijn nieuwe club, het Franse Paris Saint-Germain (PSG). Hij heeft daar een contract getekend voor twee seizoenen en zal gaan spelen in een shirt met rugnummer 30. 

Messi komt over van FC Barcelona, waar hij maar liefst 21 jaar heeft gespeeld. De club en Messi zelf wilden zijn contract in Catalonië wel verlengen, maar door financiële problemen bij Barcelona werd de deal door de Spaanse voetbalbond tegen gehouden.

Messi kon hierdoor transfervrij overstappen naar PSG en zal de komende twee jaar een jaarsalaris van 41 miljoen euro plus bonussen ontvangen. Naar verluidt zou hij ook een extra 40 miljoen euro hebben gekregen voor het tekenen bij de club.

Ook voor PSG is de transfer van Messi een geweldige deal en niet alleen omdat er geen transfersom aan Barcelona betaald hoefde te worden. Dinsdagavond zette de club 150.000 stuks van Messi’s nieuwe shirts in de webshop, die in minder dan zeven minuten werden uitverkocht.

Messi is de meest gelauwerde en best betaalde voetballer ter wereld, hij zou maar liefst 400 miljoen dollar waard zijn, maar er is meer bijzonders te vertellen over de Argentijns aanvaller. Wist jij deze 8 bijzondere zaken over Lionel Messi al?1. Messi had als kind een tekort aan groeihormonen en verhuisde daarom met zijn ouders naar Barcelona.

Foto: EPA. Messi speelde in 2009 nog een keer in het stadion van Newell's Old Boys waar zijn carrière begon.
Foto: EPA. Messi speelde in 2009 nog een keer in het stadion van Newell's Old Boys waar zijn carrière begon.

Lionel Messi werd op 24 juni 1987 geboren in Rosario, Argentinië in een arbeidersgezin. Zijn vader was een staalarbeider en zijn moeder schoonmaakster. Hij groeide op met twee oudere broers, die hem al op jonge leeftijd leerde voetballen.

Op zijn achtste kwam hij in het jeugdteam van de lokale club Newell's Old Boys terecht, waar hij zo'n 500 doelpunten maakte als aanvaller van 'La Maquina del 87', de bijnaam van zijn onverslaanbare jeugdteam.

Op 11-jarige leeftijd leek zijn voetbalcarrière in gevaar te komen, omdat bij de kleine, iele Messi een groeihormoondeficiëntie werd vastgesteld. Zijn ouders wilde hem laten behandelen, maar konden de dure hormoonbehandeling niet betalen.

Tegelijkertijd was een van de grootste clubs van Argentinië, River Plate, geïnteresseerd in Messi, maar gaf tijdens de contractonderhandeling aan niet voor zijn medische behandeling te willen betalen. Zijn vader, wiens familie in Catalonië woonde, besloot daarom zijn pijlen op Spanje te richten en wist in 2000 een try-out voor Messi te regelen bij FC Barcelona.2. FC Barcelona maakte Messi's eerste contract bij de club op, op een servetje.

Tijdens zijn try-out bij Barcelona wist Messi trainer Charly Rexach onmiddellijk te overtuigen van zijn ongekend talent en Rexach wilde hem onmiddellijk contracteren. Maar in die tijd was het nog zeer ongebruikelijk voor Europese clubs om buitenlandse spelers van zo'n jonge leeftijd, Messi was 13 jaar oud, te contracteren en dus durfde de raad van bestuur van de club maar geen beslissing te nemen.

Op 14 december volgt er na lang wikken en wegen toch een ja en zet Rexach, die geen seconde langer wilde wachten om Messi vast te leggen, een contract op op een papieren servetje.

Barcelona betaalde niet alleen Messi's behandeling, maar hij komt ook direct in het prestigieuze jeugdteam van de club terecht. Toch kwam hij in zijn eerste jaar in Spanje bijna niet uit voor zijn club door een transferconflict met Newell's. Als buitenlandse speler kon hij namelijk alleen worden opgesteld in vriendschappelijke wedstrijden. Deze situatie was heel moeilijk voor Messi, zonder voetbal had hij moeite om in het team te integreren. Hij was van nature al gereserveerd, maar tijdens zijn eerste jaar in Barcelona was hij zo stil dat zijn teamgenoten in eerste instantie dachten dat hij niet kon praten.3. Messi draagt al zijn goals op aan zijn overleden oma, Celia Olivera Cuccittini.

Foto: EPA/Alejandro Garcia
Foto: EPA/Alejandro Garcia

Na bijna ieder doelpunt zie je Messi met twee vingers naar boven wijzen. Ondanks dat hij katholiek is, maakt hij dit teken niet alleen om God te danken, maar ook om zijn overleden oma, Celia Olivera Cuccittini, te herdenken.

Messi's oma speelde een belangrijke rol in zijn jeugd. Ze was de eerste die zag dat Messi een bijzonder talent had en stond bij elke training en wedstrijd van haar kleinzoon langs de lijn.4. Messi heeft een record aantal prijzen op zijn naam, maar één belangrijke cup miste nog...

Lionel Messi won dit jaar voor het eerste met het Argentijnse team de Copa America, het kampioenschap van Zuid-Amerika - Foto: EPA/Andre Coelho
Lionel Messi won dit jaar voor het eerste met het Argentijnse team de Copa America, het kampioenschap van Zuid-Amerika - Foto: EPA/Andre Coelho

Messi is de meest gelauwerde speler ter wereld. Niet alleen heeft hij persoonlijk een recordaantal van zes Gouden Schoenen en zes Ballon d'Ors gewonnen, hij is met Barcelona tien keer kampioen van Spanje geworden en vier Champions League titels weten te pakken.

Maar op internationaal niveau leek Messi telkens net naast de prijzen te grijpen. Alhoewel hij met Argentinië de wereldbeker onder 20 jaar en een Olympische gouden medaille heeft gewonnen in 2008, wist hij de de grote Zuid-Amerikaanse prijs, de Copa America, maar niet te veroveren. Tot dit jaar.

In de finale van het toernooi wist Messi met zijn team Brazilië uit te schakelen en voor het eerst sinds 1993 de Copa America mee naar Argentinië te nemen. Nu mist er nog een prestigieuze prijs in het rijtje en dat is de wereldbeker. Messi heeft dan ook zijn zinnen gezet op een winst voor Argentinië in Qatar volgend jaar.5. Door de gezondheidsproblemen in zijn jeugd zet Messi zich al zijn hele carrière in voor kwetsbare kinderen en andere goede doelen.

Foto: EPA. De 5-jarige Murtaza Ahmadi, een jonge Messi-fan uit Afghanistan.
Foto: EPA. De 5-jarige Murtaza Ahmadi, een jonge Messi-fan uit Afghanistan.

Door de problemen die Messi zelf heeft gekend in zijn jeugd, zet de voetballer zich als ambassadeur van UNICEF en met zijn eigen stichting, de Leo Messi Foundation, in voor toegang tot gezondheidszorg, sport en educatie voor kwetsbare kinderen. Hij liet bijvoorbeeld een gouden afgietsel van zijn voet veilen voor kinderen die getroffen waren door de tsunami in Japan in 2011. De voet bracht ruim vijf miljoen dollar op.

Nadat een kleine Messi-fan uit het door oorlog verscheurde Afghanistan in 2015 op sociale media viral ging met een Messi shirt gemaakt van een plastic zak, stuurde de voetballer de jongen eerst al een 'echt' Messi shirt toe via UNICEF. Een jaar later, toen Messi met de rest van het Barcelona-team afreisde voor een speciale wedstrijd in Qatar, liet hij de jongen overvliegen voor een meet and greet.6. Messi leerde penalties nemen van die andere Argentijnse legende: Maradona.

Lionel Messi en Diego Maradona - Foto:EPA/Cezaro De Luca
Lionel Messi en Diego Maradona - Foto:EPA/Cezaro De Luca

Elke voetballer heeft zijn zwakte, zo ook Leo Messi. Tijdens het WK in Zuid-Afrika van 2010 was Maradona de bondscoach van het Argentijnse team. Ondanks dat de Argentijnen het onder leiding van de voetballegende niet heel ver wisten te schoppen, noemde Maradona zijn tijd als trainer toch een succes omdat hij, onder andere Messi, veel had kunnen bijbrengen.

"Ik had de beste Messi en niemand kan me iets anders wijsmaken, want hij kon tot vijf spelers overslaan. Een fenomeen", zei de oud-voetballer destijds. "Maar hij had een probleem met vrije trappen. Bij elke training hielden we Leo achter, zodat hij kon oefenen, en hij begon de paal te raken. Ik heb hem niet geleerd hoe hij een vrije trap moet nemen, maar wel hoe hij de bal beter in het midden kan raken. Nu kan hij gewoon niet meer missen."7. Messi en zijn vader, die zijn manager is, werden veroordeeld voor belastingfraude.

Lionel Messi (R) en zijn vader en manager, Jorge Horacio Messi (L), tijdens hun rechtszaak in 2016 - Foto:EPA/Alberto Estevez
Lionel Messi (R) en zijn vader en manager, Jorge Horacio Messi (L), tijdens hun rechtszaak in 2016 - Foto:EPA/Alberto Estevez

Uit de Panama Papers uit 2012 bleek dat Messi en zijn vader, die zijn manager is, 4,1 miljoen euro aan belastingen zouden hebben ontdoken door sponsorinkomsten weg te sluizen naar offshore vennootschappen in belastingparadijzen zoals Uruguay en Belize.

Messi zei zelf van niets af te weten en betaalde in 2013 vrijwillig achterstallige belastingen ter waarde van 5,1 miljoen euro. Op 6 juli 2016 werden Messi en zijn vader beiden schuldig bevonden aan belastingfraude en kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen van 21 maanden. De straffen werden in 2017 omgezet in boetes van 252.000 euro, zo'n 400 euro per dag dat de straffen zouden duren.8. De hotel suite waar Messi in verblijft in Parijs kost ruim 20.000 euro per nacht.

Foto: EPA
Foto: EPA

Nu Messi en zijn gezin hun villa van 5 miljoen euro in een van de voorsteden van Barcelona gaan verruilen voor Parijs, verblijven ze tijdelijk in een van de exclusiefste hotels van de stad. Een nachtje in de suite waar Messi en zijn gezin in verblijven kost maar liefst tussen de 20.000 en 25.000 euro. De suite heeft drie slaapkamers, elk met een eigen badkamer, een grote woonkamer, aparte eetkamer en is toegankelijk via een eigen lift.

Messi heeft sinds 2008 een relatie met de Argentijnse Antonela Roccuzzo, die hij al sinds zijn vijfde kent. Samen hebben zij drie zoons: Thiago (2012), Mateo (2015) en Ciro (2018).

LEES OOK: 8 dingen die je misschien niet wist over Louis van Gaal, die voor de derde keer bondscoach van het Nederlands elftal is