Miljardair en avonturier Richard Branson weet nog altijd tijd te vinden in zijn drukke schema om te lezen.

In de loop der jaren heeft de oprichter van de Virgin Group tientallen boeken gelezen die hem hielpen zich verder te ontwikkelen als zakenman.

We kunnen je niet garanderen dat je in de voetsporen kan treden van Branson, maar de boeken die hij gelezen heeft kunnen je zeker op het goede spoor zetten.


‘1984’ van George Orwell

Foto: Amazon

Hoewel “1984” fictie was toen het uitkwam in de jaren ’50, heeft dit boek altijd zijn invloed gehouden. Het boek van George Orwell laat een dystopische toekomstige samenleving zien, waarin de overheid elke beweging van het volk in de gaten houdt en mensen in sommige gevallen ook straft.

De verkopen van het boek stegen eind januari 2017 ineens gigantisch toen Kellyanne Conway de term "alternative facts" introduceerde.

Branson heeft het op zijn lijst gezet van 65 boeken die je gelezen moet hebben in je leven, deels vanwege de tijdloze waarschuwing om alert en sceptisch te blijven.


"Black Box Thinking" van Matthew Syed

Foto: Amazon

Falen is een belangrijk onderdeel van elk succesvol systeem, maar alleen als mensen die de leiding hebben begrijpen wat er is mis gegaan.

In "Black Box Thinking" onderzoekt journalist Matthew Syed waarom sommige mensen hun fouten proberen te negeren en anderen er volop de confrontatie mee aangaan. Syed pleit ervoor om jezelf in te stellen op persoonlijke groei, zoals psycholoog Carol Dweck het noemt, in plaats van te blijven hangen in een vaste manier van denken.

"Het pleit voor het veranderen van je houding ten opzichte van falen en het begrijpen dat dingen uitproberen de enige manier is om dingen te leren. Op basis van de uitkomst daarvan kunnen we ons gedrag aanpassen", schrijft Branson op zijn blog.


"Ending the War on Drugs" van Richard Branson

Foto: Amazon

Onder redactie van Branson zelf ("Ik kon de verleiding niet weerstaan een boek toe te voegen waar ik zelf aan bijgedragen heb", schrijft hij) is "Ending the War on Drugs" een bundel van essays over de wereldwijde oorlog tegen drugs en de vele mislukte pogingen om daar een eind aan te maken.

"Een groep hele slimme experts legt uit waarom het zo belangrijk is het wereldwijde drugsbeleid te hervormen", schrijft Branson. Onder hen filantroop George Soros, voormalig Mexicaans president Ernesto Zedillo en de voormalige Zwitserse bondspresident Ruth Dreifuss.

"Drugs worden steeds vaker als een gezondheidsprobleem benaderd in plaats van als een misdaadprobleem", licht Branson toe. "Iedereen die dit boek leest begrijpt waarom."


"Travels with Charley in Search of America" van John Steinbeck

Foto: Wikimedia Commons

Door de VS rondreizend met zijn Franse poedel deelt Steinbeck in "Travels with Charley" zijn ervaringen met het ontmoeten van de meest eenvoudig levende Amerikanen.

Steinbeck reist door nationale parken, over afgelegen landwegen, langs kleine stadjes en in grote miljoenensteden. Hij ontdekt elk stukje Americana dat er is en geeft de lezer die een volledig beeld van de VS.

Branson ziet het boek eerder als een gids voor hoe te leven dan als een gids voor hoe een goede leider te zijn, zegt hij.

"Het opent je ogen voor de kleine pleziertjes van het leven en de grote wonderen van de mensheid op de weinige momenten dat het er echt toe doet", schrijft hij.


'Cosmos' door Carl Sagan

Foto: Amazon

"Cosmos" werd gepubliceerd in 1980 ten tijde van de gelijknamige tv-serie. De geïllustreerde hoofdstukken zijn bedoeld om de lezer versteld te doen staan.

Sagan is een astronoom die je miljarden jaren mee terugneemt in de geschiedenis van het universum en op basis van de ontwikkeling daarvan kosmologische en antropologische veranderingen beschrijft.

Het boek zal iedereen nederig stemmen die denkt het centrum van alles te zijn.


"If I Could Tell You Just One Thing" van Richard Reed

Foto: Amazon

Schrijver Richard Reed heeft een onbedwingbare behoefte om van anderen levenslessen te leren. Hij vraagt alles en iedereen om advies.

In "If I Could Tell You Just One Thing" bundelt Reed de beste adviezen die hij in de loop der jaren heeft gekregen van beroemdheden, sporters, politici en ondernemers (onder wie Branson)

"Het boek brengt concrete levenslessen van heel uiteenlopende interessante mensen onder de aandacht en ik vind het heerlijk om zo nu en dan een hoofdstuk te lezen om geïnspireerd te raken", legt Branson uit.


"Winners" van Alastair Campbell

Foto: Amazon

Journalist en politiek adviseur Alastair Campbell onderzoekt grondig alle ingrediënten die nodig zijn voor succes in zij boek "Winners: And How They Succeed."

Een aantal van de rijkste en best presterende mensen hanteert vergelijkbare gewoonten om het meeste uit een dag te halen. Of dat nu gaat om vroeg opstaan en sporten op vaste tijden, of het tijd maken om e-mail te checken.

Net als bij het boek van Reed zegt Branson dat hij het fijn vindt af en toe een paar hoofdstukken te lezen om zichzelf eraan te herinneren wat hij allemaal al beriekt heeft en waar er nog ruimte is voor groei.


'Start With Why' van Simon Sinek

Foto: Amazon

Sinek is een leiderschapsexpert die stelt dat bedrijven niet effectief kunnen zijn als ze geen specifiek doel hebben of reden van bestaan.

"Start With Why" beschrijft een diagram van drie concentrische cirkels. De buitenste ring noemt hij "wat", de tweede "hoe" en de derde "waarom". Hoe dichter de cirkel bij het centrum komt hoe belangrijker het is voor het zakendoen.

Te veel bedrijven concentreren zich op wat ze produceren en niet op waarom ze dat doen, zegt Sinek. Alleen door een ijzersterke reden te hebben om überhaupt te bestaan kunnen bedrijven echt contact maken met hun klanten.