De Brexit komt snel dichterbij: op 29 maart 2019 is het zover. Ook voor zelfstandigen zonder personeel kan het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie grote gevolgen hebben. Direct of indirect.

De Brexit zal veel ondernemers uit diverse branches raken, ook veel zzp’ers. Dit kan zowel direct als indirect zijn.

De Brexit wordt een duidelijke ‘game changer’ waar iedere ondernemer zich op moet voorbereiden. Veel ondernemers (waaronder zzp’ers) hebben dit moment lang voor zich uitgeschoven, maar nu komt B-day toch echt snel dichterbij.

Nog altijd is onduidelijk welke vorm de Brexit precies zal krijgen. Kiezen de Britten op het laatste moment toch voor een zachte Brexit, waarbij de banden met de EU redelijk hecht blijven? Of wordt het een harde Brexit, en mogelijk zelfs een chaotische no deal-Brexit?

Er zijn veel verschillende manieren waarop een zzp’er met de Brexit te maken kan krijgen.

In de oude situatie kon een zelfstandige zonder personeel zonder problemen een opdracht uitvoeren in het VK. Dit gebeurde dan ook veelvuldig: een gespecialiseerde zzp’er kon zonder problemen de oversteek maken om aan de andere kant van het Kanaal zijn of haar werk te verrichten.

Het is nog maar de vraag of dit na 29 maart zomaar kan, zeker als er een harde Brexit komt. De Brexit zal dan het vrije verkeer van personen raken. En ook het verkeer van goederen zal veel minder makkelijk gaan dan nu het geval is.

Lees ook op Business Insider

Zaken waar zzp’ers mee te maken kunnen krijgen zijn: nieuwe eisen met betrekking tot markttoegang, administratieve veranderingen, belastingtechnische veranderingen, logistieke veranderingen en andere financiële voorwaarden.

Lees de volledige analyse over de gevolgen van de Brexit voor zzp’ers op ZZP Inside »