Politiek Den Haag draaide dinsdag om het politieke lot van  VVD-prominent Halbe Zijlstra.

De gevallen minister van Buitenlandse Zaken had zichzelf behoorlijk in de nesten gewerkt met een leugen over een vermeend bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin. De VVD’er kon een kritisch vragenvuur verwachten tijdens het spoeddebat dat zou plaatsvinden in de Tweede Kamer.

Zijlstra liet echter al bij aanvang van het debat weten op te stappen.

Het debat zou niet zozeer zijn gegaan over hoe Zijlstra in hemelsnaam een ontmoeting met Poetin heeft kunnen verzinnen. Vriend en vijand vroegen zich vooral af of de VVD’er nog geloofwaardig zou zijn als minister van Buitenlandse Zaken.

Dit is hoe Halbe Zijlstra zijn weg naar het ministerie vond, in 11 foto’s.


De jonge Halbe doet twee studies tegelijk

Halbe Zijlstra wordt geboren op 21 januari 1969 in het Friese Oosterwolde. De jonge Zijlstra blijft daar om naar het VWO te gaan aan het Stellingwerf College.

Lees ook op Business Insider

Daarna doet hij de opleiding Commercieel economisch management aan de Hanzehogeschool in Groningen, terwijl hij tegelijkertijd sociologie studeert aan de Rijksuniversiteit aldaar. Hij haalt in 1996 zijn doctoraal.


In de jaren 90 zit hij in de auto’s, om daarna dingen voor Shell te doen

In 2006 wordt drs. Zijlstra lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Daarvoor had hij ook nog een leven als gemeenteraadslid en fractievoorzitter (tot 2006) in de gemeenteraad van Utrecht. Ook was hij in de jaren 90 van de vorige eeuw accountmanager, onder meer bij een autoleasemaatschappij.

In 2001 wordt hij directeur van projectmanagementbureau Improvex, waar hij onder meer projecten voor Shell deed. Onthoud Shell even.


2011: Zijlstra wordt bekogeld met tomaten vanwege de ‘Halbe Heffing’

Dit is Halbe Zijlstra in 2011, als studenten hem tijdens een demonstratie bekogelen met tomaten. Ze zijn niet blij met de staatssecretaris van Onderwijs (2010-2012) die flink bezuinigt op het hoger onderwijs.

Onder meer de ‘langstudeerboete’ wordt ingevoerd, ook wel Halbe Heffing genoemd. Studenten die nu langer dan een jaar over hun studie doen, moeten meer collegegeld betalen.


Halve Zoolstra leest Dan Brown, hoont de cultuursector

Halbe Zijlstra, Buitenlandse Zaken, politiek, cultuur

Als staatssecretaris ontfermt hij zich ook over cultuur. Niet dat de sector daar gelukkig mee is, want hier moet Halbe 200 miljoen euro bezuinigen. Het zou de sector kapot maken, vrezen kunstenaars en artiesten.

Zijlstra is geen kunstkenner en zo profileert hij zich ook niet. “Ik was gewoon iemand die af en toe naar het museum gaat”, zegt hij in De Volkskrant. De kunstwereld hoont over de cultuursecretaris die Dan Brown blijkt te lezen. Hij krijgt de bijnaam Halve Zoolstra.


2016: Zijlstra weet ook niet wat hij tegen Schoorsteenpiet heeft

Als fractievoorzitter van de VVD (2012-2017) moet Halbe Zijlstra moet ‘sorry’ zeggen. In oktober 2016 maakt RTL bekend Zwarte Piet te vervangen voor Schoorsteenpiet. Voor de VVD een mooi moment om kiezers te laten zien dat zij staat voor traditie. Of iemand van de fractie zin heeft in een debatje, belt de redactie van Pauw al. Toevallig is Halbe toch al in Amsterdam.

Tot groot genoegen van de Pauw-redactie, aangezien de fractievoorzitter die middag had gezegd dat het ‘Sinterklaasfeest wordt vermoord’. Anousha Nzume, Sophie Hilbrand, Jeroen Pauw, niemand aan tafel begrijpt welk gevaar de fractievoorzitter precies in een Schoorsteenpiet ziet. En hij zelf eigenlijk ook niet. “Sorry jongens, dit was niet best”, zegt hij later over zijn optreden.


2017: Opgetrokken wenkbrauwen over zijn aantreden als minister van Buitenlandse Zaken

Halbe Zijlstra, bordes, Rutte III, politiek

In oktober 2017 staat Halbe Zijlstra als kersverse minister van Buitenlandse Zaken met Rutte III op het bordes. Dat levert wel wat opgetrokken wenkbrauwen op: heeft de nieuwe minister wel genoeg buitenlandervaring voor deze post?


Halbe heeft heus wel buitenlandervaring

Halbe Zijlstra, Brussel

Hier is hij bij onze zuiderburen, in gesprek met een Spaanse minister op het hoofdkwartier van de Europese Unie in Brussel, november 2010. Hoe internationaal wil je het hebben?


Hij heeft zelfs Vladimir Poetin ontmoet

Halbe Zijlstra, VVD, Poetin, Buitenlandse Zaken

Zijstra’s spindoctors zijn er druk mee bij zijn aantreden als minister van Buitenlandse Zaken, in oktober 2017: Zijlstra zou de Russische president Poetin in 2006 in zijn datsja hebben bezocht, vertelt hij onder meer tijdens een partijcongres in 2016.

Volgens Volkskrant-journalist Nathalie Righton wordt het datsja-bezoek flink geplugd. Maar in februari 2018 geeft Zijlstra toe dat hij heeft gelogen en de Russische president niet heeft ontmoet. Hij heeft het verhaal opgepikt van voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer. Die beweert vervolgens dat Zijlstra de woorden van Van der Veer over diens bezoek aan Poetin verkeerd heeft geïnterpreteerd.


Waar was dat pluggen van een leugen nou voor nodig?

Halbe Zijlstra, Buitenlandse Zaken

Want al werkende doe je toch ook buitenlandervaring op? Kijk ‘m hier op de Vakantiebeurs in Utrecht, afgelopen januari.


Zijlstra is ook in het Verre Oosten geweest

Halbe Zijlstra, Peking, Maxima, Willem-Alexander

In februari 2018 reist hij af naar Beijing, samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Maar als zijn Poetin-verhaal op de korrel wordt genomen, rijst de vraag of hij Nederland kan blijven vertegenwoordigen als minister van Buitenlandse Zaken.


13 februari 2018: Nee dus. Halbe Zijlstra stapt op als minister van Buitenlandse Zaken.

Halbe Zijlstra