De officiële resultaten zijn binnen, en Donald Trump is zich al aan het voorbereiden op zijn nieuwe rol als president van de Verenigde Staten.

Ruim 60 miljoen mensen hebben gestemd op de Democratische kandidaat Hillary Clinton, 59,8 miljoen mensen stemden op Trump. Maar hoe waren die stemmen verdeeld over de verschillende bevolkingsgroepen en partijen?

Edison Research deed exitpolls onder 24.000 stemmers om dat uit te zoeken.

Hier zijn zeven grafieken waarin de belangrijkste groepen worden uitgesplitst. Ze verklaren hoe Trump zijn overwinning kon behalen:


Meer vrouwen stemden voor Clinton, zoals verwacht, maar Trump kreeg alsnog 42 procent van de vrouwelijke stemmen.

Foto: Skye Gould/Business Insider

Meer jongeren stemden voor Clinton, maar het waren er niet genoeg om tegenwicht te bieden tegen de 40-plussers, die grotendeels voor Trump stemden.

Foto: Skye Gould/Business Insider

Het verschil in stemgedrag tussen de verschillende bevolkingsgroepen is duidelijk.

Foto: Skye Gould/Business Insider

Clinton wist alleen een meerderheid van de stemmen te halen bij gezinnen die een inkomen onder de 50.000 dollar hadden in 2015. Die groep was goed voor 36 procent in de exitpolls.

Foto: Skye Gould/Business Insider

Clinton haalde met 52 procent meer stemmen dan Trump onder de gematigde stemmers. Echter, de groep die zichzelf als conservatief ziet, is groter dan de liberale groep. De grote kloof tussen links en rechts is hier goed zichtbaar.

Foto: Skye Gould/Business Insider

Hoewel mensen in stedelijke gebieden zoals verwacht overwegend voor de Democratische partij stemden, is het interessant om te zien dat Trump meer stemmen wist te halen in de voorsteden.

Foto: Skye Gould/Business Insider

Hoewel de opiniepeilingen vóór de verkiezingsdag al aantoonden dat lager opgeleiden vooral op Trump stemden - wat ook in de exitpolls te zien is - kon Trump alsnog rekenen op een behoorlijk deel van de hoger opgeleiden.

Foto: Skye Gould/Business Insider

LEES OOK: Eerst de Brexit, nu Trump: betekent dat straks premier Wilders?