Het is cruciaal om vragen te stellen tijdens een sollicitatiegesprek.

Heb je aan het eind van het gesprek niets meer te vragen, dan denkt je gesprekspartner waarschijnlijk dat je niet zo geïnteresseerd bent in de baan.

Maar aan de andere kant: je kunt ook moeilijk iedere vraag die naar boven komt stellen.

Het is belangrijk om goed doordachte vragen te stellen om te laten zien dat je een geschikte kandidaat bent.

Hier zijn zes slimme vragen die je kunt gebruiken tijdens een sollicitatiegesprek.


1. 'Waarom komt deze functie vrij?'

Een sollicitatiegesprek is er niet alleen maar om indruk te maken op managers, en kundig en enthousiast over te komen. Je wilt ook achterhalen of het bedrijf bij je past. Dankzij deze vraag krijg je een beter beeld van hoe het met het bedrijf gaat.

"Het is interessant om te weten of er iemand is weggegaan, of het bedrijf groeit of dat er iets anders speelt", zegt Angela Copeland, carrièrecoach bij Copeland Coaching.


2. 'Wat is de reden waarom mensen bij dit bedrijf blijven werken?'

April Boykin-Huchko, HR-manager bij Affect, vertelt dat het altijd goed is om een beeld te krijgen van de bedrijfscultuur.

De meeste organisaties zeggen iets over hun normen en waarden op hun website. Je kunt er direct naar vragen, maar het is natuurlijk altijd beter om vooronderzoek te doen.


3. 'Stel dat ik word aangenomen, wat zijn dan de belangrijkste dingen die ik moet bereiken in de eerste 12 maanden?'

"Zie iedere vacature als een probleem of pijnpunt binnen een organisatie dat ze proberen op te lossen met de juiste kandidaat", zegt Amanda Augustine, carrière-expert voor TopResume. "Hoe meer je weet over iemands verwachtingen en ideeën, hoe makkelijker het is om in het gesprek aan te geven dat je geschikt bent voor de baan."


4. 'Wat maakt iemand succesvol in deze functie?'

Copeland raadt aan om deze vraag te stellen om erachter te komen wat de doelstellingen van de manager zijn voor deze functie.


5. 'Zijn er dingen die we besproken hebben waardoor u twijfelt of ik geschikt ben voor de baan?'

"Als je de moed hebt om de manager op zijn woorden aan te spreken, dan kan het je een beeld geven van waar je staat. Je krijgt mogelijk waardevolle feedback en hebt de kans om eventuele twijfels weg te nemen, nu je nog de volle aandacht hebt", zegt Augustine.


6. 'Wanneer wilt u een beslissing nemen? Kan ik u bellen of e-mailen als ik nog vragen heb?'

Vergeet nooit terug te komen op het gesprek. "Deze vraag is een must. Toch vergeten veel mensen hem te stellen aan het eind van het sollicitatiegesprek", zegt Augustine.

"Ga nooit weg bij een sollicitatiegesprek zonder te weten wanneer je meer hoort over het vervolg van de procedure. Zo weet je ook wanneer je iemand het beste kunt e-mailen om hem of haar nogmaals te bedanken voor het gesprek."

Lees meer over solliciteren: