Heb jij een cv van drie kantjes waar zelfs je zomerbaantjes uit je middelbare schoolperiode nog op staan? Of heb je al jaren niet naar je cv gekeken omdat je simpelweg heel tevreden bent met je baan?

Dan is het misschien tijd om er even een kritische blik op te werpen, voordat je solliciteert op je droombaan.

“Als je solliciteert op een bepaalde functie, dan is de kans groot dat je zelf al weet dat je bij het bedrijf past en voldoet aan de vacature-eisen. Daar hoef je dus alleen het bedrijf nog van te overtuigen”, zegt Anouk Kon.

Ze is banenexpert bij vacaturesite Indeed en heeft zo toegang tot immens veel data over de Nederlandse en wereldwijde arbeidsmarkt. Al die data vertaalt zij naar hapklare brokjes.

Indeed is de grootste vacaturesite ter wereld met naar eigen zeggen meer dan 200 miljoen unieke bezoekers per maand en 100 miljoen cv’s. In Nederland was Indeed in 2017 het meest genoemde oriëntatiekanaal voor werkzoekenden, aldus consultancy.nl.

Kon weet wanneer mensen zoeken naar een baan, hoe ze dat doen en hoe je die zoektocht volgens de data het beste aan kunt pakken. Ze geeft 4 tips waarmee je je cv op orde krijgt en ervoor zorgt dat je die baan krijgt:


1. Maak het persoonlijk

Stuur jij hetzelfde cv naar al je potentiële nieuwe werkgevers? Niet doen, zegt Kon. “Maak maatwerk, maak het persoonlijk. Recruiters schrijven die vacaturetekst niet voor niks, ze denken na over vaardigheden die dealbreakers zijn voor het bedrijf. Zet die ook in je cv en zorg ervoor dat de match tussen je cv en de vacature zo goed mogelijk is.”


2. Zorg ervoor dat je werkervaring relevant is

Je hebt vast heel veel geleerd op de broodafdeling van de Albert Heijn, maar als je solliciteert als accountmanager hoeft de recruiter echt niet te weten hoe je ervoor zorgde dat het brood gaar was. “Ik snap dat je compleet wil zijn, maar let ook vooral op relevantie”, zegt Kon.

Voor starters met weinig ervaring is het een stuk lastiger om relevante ervaringen op het cv te zetten dan voor mensen die al jarenlang werken. Kon geeft als tip om dan extra aandacht te geven aan de kennis die je hebt opgedaan tijdens een stage of bijbaan die aansluit op de vacature waar je op reageert. "Verder houd je het dan gewoon beknopt."


3. Blijf weg van kleurtjes, geurtjes en bijzondere opmaak

"Tenzij je grafisch designer wil worden, hoef je echt niet te laten zien hoe handig je bent met InDesign", zegt Kon. "Ik zag laatst iemand die een soort boom van z’n cv had gemaakt, waar hij al z’n ervaring aan had opgehangen, maar als je voor een functie die niets met design te maken heeft solliciteert, is dat een beetje overdreven.”

Houd je dus aan een conventioneel design en werk niet met allerlei opvallende kleurtjes. Wel kun je, door bijvoorbeeld belangrijke functies dikgedrukt of cursief te maken, aangeven dat die belangrijker zijn.


4. Voeg iets persoonlijks toe

Als laatste tip geeft Kon om iets persoonlijks toe te voegen aan je cv. “Een cv is tegenwoordig veel meer dan een opsomming van werkervaring en studie. Het gaat net zo goed om nevenactiviteiten en om wie je bent als persoon. Dit kun je kwijt bij hobby's, maar steeds vaker zien we dan mensen een korte pitch plaatsen boven aan het cv over wie ze zijn er waar ze voor staan", zegt Kon.

Heb jij ooit iets bijzonders gedaan met je cv en heb je daardoor nu je droombaan? Of werkte het juist tegen je? Laat het ons weten door te mailen naar [email protected].