CoolCat-oprichter Roland Kahn (65) maakte de middelbare school niet af, maar werd toch een succesvol ondernemer.

Uiteindelijk gaat hij zijn zaken overdragen aan zijn zoons, die hij heeft opgeleid. In dagblad Trouw doet hij een aantal levenslessen uit de doeken.

Kahn vertelt in het interview dat hij ‘uit een echte Joodse kledingfamilie’ komt. Opa importeerde stoffen uit Frankrijk en vader nam het bedrijf later het over.

De zaak ging failliet en Kahn, die als puber van elke school werd geknikkerd en op zijn vijftiende ging werken in een boetiek op de Amsterdamse Nieuwendijk, droomde van een eigen kledingketen. Een winkel ‘voor tieners van wie de ouders niet zo rijk zijn’ -zoals hijzelf- maar die er toch cool uit willen zien. “CoolCat”, aldus de ondernemer in Trouw.

In het Trouw-artikel noemt Kahn tien levenslessen die hem verder hebben geholpen in zijn carrière. Dit zijn er zes.

1. Het gaat niet om de baas spelen, je moet de baas zijn

"Hoe groot je bedrijf ook is, het gaat nooit over hiërarchie. Het gaat erom dat je mensen inspireert het beste uit zichzelf te halen", vertelt hij aan Trouw.

"Competentie is veel belangrijker dan hiërarchie. Het gaat niet om mensen die de baas spelen, het gaat om mensen die van nature de baas zijn. Ik ben een geboren leider, dus dat straal ik ook uit."

2. Geef een compliment als je kritiek hebt

Fouten maken mag van Kahn, al moet hij toegeven dat hij snel kan gaan 'blazen' wanneer dat daadwerkelijk gebeurt. In dat geval biedt hij zijn excuus aan.

Liever vraagt hij eerst: "Wat ging er goed en wat ging er fout." Door eerst een complimentje uit te delen, kunnen mensen een correctie veel beter hebben, is zijn overtuiging.

3. Steek niet te veel energie in oneerlijke mensen

Het heeft volgens Kahn geen zin je volledig te focussen op oneerlijke mensen. "De meeste mensen zijn positief en eerlijk, maar als maatschappij zijn we gefocust op die twee drie procent die niet eerlijk is", haalt Kahn de Braziliaanse zakenman en businessfilosoof Ricardo Semler aan. "Waar zijn we dan mee bezig?"

4. Wees niet bang om advies te vragen

Durf te vragen, stelt Kahn. In 1980 vroeg hij zelf om hulp toen zijn CoolCat-keten van vijf boetieks op instorten stond. Bij de bank kreeg Kahn nul op rekest dus keerde hij zich tot vastgoedman Jaap Kroonenberg van wie hij drie panden huurde. Die zei: "Jongen, je bent ook veel te duur. Je moet die spullen er spotgoedkoop uitrammen." Dat advies nam de ondernemer ter harte: "Ik heb alles afgeprijsd."

5. Dit wordt de eeuw van Azië

Kahn zelf mag dan van elke middelbare school getrapt zijn, zijn kinderen heeft hij naar 'dure internationale scholen gestuurd'. Zijn dochter is een 'creatiefje' die de New York Film Acadamy heeft afgerond en nu scripts schrijft. Een zoon heeft bedrijfskunde gestudeerd en daarna bij ING gewerkt en een MBA in Amerika gedaan.

Volgens Kahn is het een voordeel dat zijn kinderen "een Chinees-Indonesische moeder met een heel beschaafde papa en mama". Hij ziet twee positieve invloeden: "Van mij het ondernemerschap, en die bescheidenheid en innerlijke kracht is hun Aziatische kant. Aziaten hebben ook een hoger IQ dan wij westerlingen, dat zie je aan de ontwikkeling van Azië. De komende eeuw wordt een Aziatische. Ik zeg altijd tegen mijn Chinese leveranciers: ‘I found the answer, I made my own Jewish Chinese.’ Haha."

6. Durf in te grijpen

Volgens Kahn draait het in de samenleving om 'hoe we met elkaar omgaan'. "Vroeger stonden we in de tram op voor mensen van mijn leeftijd, nu krijg je een klap op je bek als je vraagt of je mag zitten. En de rest staat als makke schapen toe te kijken."

Niet iedere cultuur kan omgaan met de vrijheid die Nederland te bieden heeft, vindt Kahn. "Als je ze dat niet bijbrengt, gaat het mis. In januari ben ik lid geworden van Forum voor Democratie, een partij die zich tenminste met wezenlijke zaken bezighoudt."

Lees het hele interview met Ronald Kahn bij Trouw »