We hebben een tijdje de Google Pixel 2 en de Samsung Galaxy S9 naast elkaar getest. De conclusie? De Pixel 2 doet het op enkele punten duidelijk beter dan de Galaxy S9.

Dat wil niet zeggen dat de S9 een slechte telefoon is, integendeel. Het is een fenomenale telefoon die veel dingen beter doet dan de Pixel 2. En die komen zeker nog een keer op Business Insider aan bod.

Voor nu kijken we naar de zes zaken waarop de Pixel 2 het beter doet dan de Galaxy S9:


1. Android draait op de Pixel 2 zoals Google het bedoeld heeft.

Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De Pixel-telefoons zijn gemaakt door Google en dat betekent dat je de ware Android-ervaring krijgt. Dan kom je erachter dat je aan het besturingssysteem eigenlijk niets hoeft te tweaken, zoals bedrijven als Samsung, LG en HTC wel doen.

Android op de Pixel 2 is snel en draait soepel vergeleken met de Android-versies op de Galaxy S9.


2. Je krijgt de nieuwste Android-updates meteen op het moment dat Google ze klaar heeft.

Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De Pixel 2 geeft je toegang tot de nieuwste versies van Android. Hetzelfde geldt voor de beveiligingsupdates. Je hebt ze tot je beschikking op het moment dat Google ze klaar heeft. Daar kan geen enkele andere telefoon met Android als besturingssysteem tegenop.

Nota bene de Galaxy S9 is hiervan een goed voorbeeld. Bij aanschaf loop je meteen achter, met versie 8.0 van Android. Een update naar 8.1 kan zelfs maanden op zich laten wachten.

In alle eerlijkheid: de trage updates op de Samsung zijn niet het grootste probleem, temeer omdat je op de S9 veel features krijgt die de Pixel 2 niet heeft. Toch, als je de nieuwste updates van een van de beste softwarebedrijven ter wereld meteen wil hebben, kun je beter de Pixel 2 nemen.


3. We misten het Google Home-scherm van de Pixel op de Galaxy S9.

Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Swipe naar rechts op de Pixel 2 en je krijgt het Google Home-scherm dat je dingen laat zien waar je in geïnteresseerd bent.

Swipe naar rechts op de Galaxy S9 en je krijgt Bixby Home, dat hetzelfde probeert te doen als Google Home, maar niet in de buurt komt. We swipeten door alles wat Bixby ons liet zien in Home, maar er zat werkelijk niks bij wat ons interesseerde.

Op de Galaxy S9+ die we gebruikten, hebben we Bixby Home maar gewoon uitgezet. Net als alles wat met de Bixby Smart Assistant te maken had.


4. De camera op de Pixel 2 kent weinig toeters en bellen, maar is wel beter dan de camera op de Galaxy S9.

Het verschil tussen beide camera's zie je het beste aan de hand van enkele foto's. De specificaties van de Pixel 2 camera zijn uitstekend en de software op het toestel laat de foto's er beter uitzien dan op welke andere telefoon dan ook.

Hierboven zie je een aardig voorbeeld. De foto genomen met de Pixel 2 heeft diepe, rijke kleuren en een goed contrast. De foto genomen met de Galaxy S9 ziet er enigszins flets uit. Het contrast ziet er zelfs vlak uit vergeleken met de Pixel 2.

Hierbij moeten we wel opmerken dat de Galaxy S9 betere foto's maakt bij weinig licht. Door de goede zoomfunctie zijn de ingezoomde foto's van de Galaxy S9+ beter dan die van de Pixel 2, maar voor gewone foto's kun je beter de Pixel 2 nemen.


5. De sensor voor vingerafdrukken op de Pixel 2 is een stuk beter.

We zijn blij dat Samsung de vingerafdrukscanner heeft behouden op de Galaxy S9, maar hij werkt niet zo vlot als die van de Pixel 2.

Het gifje hierboven laat zien wat het verschil is tussen beide. De scanner op de Pixel 2 is snel en accuraat. Die op de Galaxy S9 werkt soms pas na twee keer en heeft wat meer tijd nodig om de informatie te verwerken.

Het lijkt misschien klein bier, maar bedenk eens hoe vaak je je smartphone ontgrendelt op een dag.


6. De Pixel 2 is lichter en daardoor comfortabeler in gebruik

Het design van de Galaxy S9 valt alleen maar te prijzen, maar de telefoon is aanmerkelijk zwaarder dan de Pixel 2. Gevolg is dat de Pixel 2 comfortabeler is in dagelijks gebruik.


Kun je nog niet kiezen? Bekijk hier onze fotovergelijkingen tussen de Galaxy S9 en de Pixel 2 »