Ouderenpartij 50Plus moet alsnog in de buidel tasten vanwege een arbeidsconflict, waarbij de rechter oordeelde in het voordeel van de werknemer. Aanvankelijk won 50Plus een kortgeding rond de zaak, maar de partij had onder meer het ontslag op staande voet van de werknemer niet op de website mogen publiceren.

De rechter oordeelde dat de werknemer recht had op een rectificatie en een schadevergoeding van 7.500 euro. Bovendien moest het dienstverband worden voortgezet onder dwangsommen die konden oplopen tot 100.000 euro, schrijft advocaat Pascal Besselink van rechtsbijstandsverzekeraar DAS op platform HR Praktijk.

Volgens hem blijkt hieruit dat niet zomaar informatie kan worden gedeeld onder het mom van vrije meningsuiting. De rechter bestempelde de berichtgeving van 50Plus als onrechtmatig en verwees daarbij onder meer naar het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), goed werkgeverschap en de privacywet AVG.

De uitspraak werd op 20 maart op rechtspraak.nl gepubliceerd, maar is inmiddels teruggetrokken door de rechtbank Den Haag. De details zijn daarom op dit moment niet terug te vinden.

Medewerker mag niet alles zeggen, maar de werkgever ook niet

De zaak draaide om de partijbureaumanager van 50PLUS, die de partij met haar uitlatingen schade had berokkend.

Dit leidde volgens Besselink tot non-actiefstelling die de werknemer aanvocht, maar verloor. 50PLUS -"blijkbaar content met de uitspraak" - deelde het kortgeding als nieuwsbericht op de website. Toen de werknemer maande het artikel van de website te halen, weigerde 50Plus en plaatste zelfs een aangifte waarin de werknemer wederom met naam en toenaam werd genoemd.

"Het escaleert volledig uit de hand", staat in de uitspraak die dus niet meer online staat, maar die Besselink nog wel heeft kunnen lezen. Mediation haalde niets uit, want de werknemer moest afzeggen in verband met een overlijden in de familie.

Daarop ontsloeg 50Plus haar op staande voet, en publiceerde ook dit weer op de website met de kop: 'Kantoormedewerker op staande voet ontslagen'. De werknemer pikte het niet en vocht het ontslag aan. Met succes, blijkt dus uit de uitspraak.

LEES HET HELE ARTIKEL OP HR PRAKTIJK: Vrijheid van meningsuiting is niet onbegrensd - Werknemer heeft recht op rectificatie en schadevergoeding