Hoewel ouderenpartij 50Plus volgens de peilingen op een behoorlijke winst staat, is het vrijwel zeker dat de partij niet gaat meeregeren in een volgende regering.

Fractievoorzitter Henk Krol eist namelijk dat de AOW-leeftijd “gewoon weer teruggaat naar 65”. Krol noemt dat standpunt in gesprek met Radio 1 een “breekpunt”: hij wil alleen onderhandelen met partijen die dat ook willen.

Van de huidige partijen in de Kamer delen alleen de PVV en de SP die mening. De PVV wordt uitgesloten door bijna elke partij, waarmee het ook onwaarschijnlijk is dat Geert Wilders na de verkiezingen aan de onderhandelingstafel zit.

De andere partijen zijn tegen het terugbrengen van de AOW-leeftijd, of pleiten voor een flexibele AOW-leeftijd. De PvdA, bijvoorbeeld, wil het mogelijk maken om mensen met een zwaar beroep of mensen die vijftig jaar hebben gewerkt eerder met pensioen te laten gaan.

Maar voor Krol is dat niet genoeg, en dus wordt de formatie weer een stukje eenvoudiger.

De AOW-leeftijd wordt momenteel geleidelijk aan verhoogd. In 2016 lag de leeftijd op 65 en een halfjaar. Daar komt steeds een beetje bij, zodat de AOW-leeftijd in 2021 op 67 ligt.

LEES OOK: Dit willen Nederlandse politieke partijen met de zorg en de AOW