• Veel werkzoekenden vinden het moeilijk om hun cv persoonlijker te maken.
  • Uit onderzoek van vacaturesite Indeed blijkt dat 83 procent van de werkgevers waarde hecht aan een ‘persoonlijke touch’.
  • Er zijn dingen die je kunt doen met je cv zonder in clichés te vervallen.

“Ik ben flexibel, veelzijdig en een echt mensenmens. Ik hou van aanpakken, heb geen 9-tot-5-mentaliteit en ben altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging.”

Wie z’n cv met deze clichés begint, heeft eigenlijk nauwelijks iets over zichzelf gezegd. Uit onderzoek van vacaturesite Indeed dat deze week werd gepubliceerd, blijkt dat 59 procent van de werkgevers cv’s te onpersoonlijk vindt, terwijl een ‘persoonlijke touch’ volgens 83 procent wel waarde zou toevoegen.

Sollicitanten schrikken er vaak juist voor terug om hun cv persoonlijk te maken, omdat ze het moeilijk vinden de juiste woorden te vinden, bang zijn dat het overkomt als opscheppen en ook denken dat de werkgever er niet op zit te wachten.

Indeed heeft vijf tips om je cv persoonlijker te maken zonder in clichés te vervallen:

  1. Vraag mensen om je heen om inspiratie. Vrienden of familie vertellen misschien gemakkelijker iets leuks over je dan jijzelf.
  2. Voeg een leuke intro toe aan je cv waarin je iets over je persoonlijkheid vertelt.
  3. Voeg eens een referentie toe van iemand die niet je werkgever is, maar wel iets over jou als persoon kan zeggen.
  4. Laat op een creatieve manier iets van je persoonlijkheid doorschemeren.  
  5. Begin je cv met een leuke anekdote die aansluit op de functie waarvoor je solliciteert.

Dat het kan lonen om goed na te denken over hoe je je persoonlijkheid over het voetlicht brengt, blijkt uit het gegeven dat twee derde van de werkgevers uit het onderzoek van Indeed aangeeft weleens een sollicitant uit te nodigen als de werkervaring achterblijft, maar de persoonlijkheid wel matcht.

Lees meer over solliciteren: 

Lees ook op Business Insider