Een brede meerderheid van de Tweede Kamer roept het kabinet op om van 5 mei een vrije dag te maken voor zo veel mogelijk mensen. Dat is nu namelijk niet het geval.

De overheid heeft in 1990 besloten dat 5 mei een nationale feestdag is, maar dit betekent niet automatisch dat Bevrijdingsdag ook een doorbetaalde vrije dag is.

Of je op 5 mei vrij bent, hangt af van de cao waaronder je valt. De overgrote meerderheid van de ambtenaren is ieder jaar op 5 mei vrij, evenals de meeste mensen werkzaam in het onderwijs.

Werk je niet bij de overheid, dan zul je echt je cao erop moeten naslaan. In veel collectieve arbeidsovereenkomsten is afgesproken dat 5 mei eens in de vijf jaar een vrije dag is. Heb je geen cao, dan is de keuze aan je werkgever.

Een brede meerderheid van de Tweede Kamer wil dat hier nu verandering in komt. In het overleg met werkgevers en werknemers zou de regering zich sterk moeten maken voor Bevrijdingsdag.

Regeringspartijen VVD en D66 kwamen dit jaar met het voorstel omdat Nederland voor de 75e keer de bevrijding van de naziterreur viert. Eerder pleitten andere partijen al voor een vrije dag voor iedereen op deze officiële feestdag. Eventueel zou in ruil bijvoorbeeld Tweede Pinksterdag als vrije dag kunnen worden opgeofferd.

VVD-Kamerlid Bas van 't Wout erkent dat vrije dagen een zaak zijn van werkgevers en werknemers. Hij moedigt de regering aan nu tot een afspraak te komen.

Lees meer: