Handgebaren zijn allesbehalve universeel.

Sterker nog, wat in het ene land geldt als een onschuldig gebaar, kan in een ander land dodelijk beledigend zijn. Met alle gevolgen van dien.

Vraag het maar aan de reiziger die z’n duim opstak in Afghanistan en dat kon navertellen. Of aan de backpacker die z’n vingers kruiste in Vietnam, of iemand die in Brazilië een “oké” gaf. Deze ogenschijnlijk onschuldige gebaren gelden als zwaar beledigend in de genoemde landen.

Lees verder of bekijk de video, om te kijken wat welk handgebaar betekent en welke gebaren je absoluut niet wil maken in sommige landen.


Het V-teken betekent “vrede”…

Foto: Shayanne Gal/Business Insider

Het V-teken, de opgestoken wijs- en middelvinger, werd oorspronkelijk gebruikt als teken van victorie door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later werd het door pacifisten gebruikt als vredesteken.


… draai die 'victoriehand' echter om en je hebt in sommige landen het equivalent van de opgestoken middelvinger.

Foto: Shayanne Gal/Business Insider

In sommige Gemenebestlanden waaronder het VK, Ierland, Australië, Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika is dit V-teken een obsceen gebaar dat gelijkstaat aan het opsteken van de middelvinger.

De belediging is compleet wanneer gemaakt vanuit de elleboog of de pols.


Tijdens een hardrockconcert geldt het als de hoorns van de duivel, in andere landen zeg je zo tegen iemand dat zijn vrouw hem bedriegt.

Foto: Shayanne Gal/Business Insider

Heavymetalfans kennen het als het zogeheten "teken van de hoorns" of "duivelshoorns", door een vuist te maken en alleen de pink en de wijsvinger uit te steken.

In veel Zuid-Europese en Latijns-Amerikaanse landen zoals Italië, Griekenland, Spanje, Argentinië, Brazilië en Colombia heeft het een wat meer obscene betekenis. Het wordt hier namelijk gebruikt om mannen te bespotten die door hun vrouw zijn bedrogen.


Hiermee geef je aan dat het eten op smaak is of dat iets oké is, maar niet in Brazilië.

Foto: Shayanne Gal/Business Insider

Maak een cirkel met duim en wijsvinger in Brazilië en je geeft iemand gewoon de middelvinger. Het gebaar heeft een "beledigende" betekenis, zo legt The New York Times uit.

Toen de Amerikaanse president Richard Nixon in de jaren 50 Brazilië aandeed, deed hij menig wenkbrauw fronsen toen hij vanaf  de vliegtuigtrap dit gebaar maakte.

De laatste jaren komt het teken steeds meer in zwang bij ultrarechtse Amerikaanse groeperingen. Met de vingers vorm je namelijk de letters w en p, wat voor 'white power' zou staan.


Gekruiste vingers in Vietnam? Beter van niet.

Foto: Shayanne Gal/Business Insider

In veel culturen bezweer je ongeluk met gekruiste vingers. Maar niet in Vietnam! Hier staat het gebaar symbool voor de vrouwelijke genitaliën, en staat het gelijk aan het opsteken van de middelvinger.


En steek nooit, maar dan ook nooit je duim op in het Midden-Oosten, want dat is allesbehalve oké.

Foto: Shayanne Gal/Business Insider

Niks "oké" of "alles in orde". In verschillende landen in West-Afrika en het Midden-Oosten betekent dit gebaar niets minder dan "up yours!", oftewel fuck you. Een soortgelijke betekenis wordt eraan gehecht in Irak, Iran en Afghanistan.


LEES OOK: Kerstcadeau? Vrouwen tussen de 18 en 50 willen Rituals, Rituals en Rituals… mannen van 50+ een endoscoop-camera