Uit een onlangs gehouden enquête onder 43 topeconomen in de VS, blijkt maar weer eens dat Donald Trump zijn land een slechte dienst heeft bewezen met de nieuwe importheffingen op staal en aluminium.

Veertig van hen zeggen dat de Amerikanen er onder aan de streep niks mee opschieten.

65 procent van de respondenten is het ‘sterk oneens’ met de stelling dat ‘Trumps nieuwe heffingen op staal en aluminium de Amerikaanse economie vooruit helpen’. 28 procent gaf gewoon ‘oneens’ aan. Drie economen, ofwel de overige 7 procent, vulden de enquête van de University of Chicago’s Booth School of Business niet in.

Negatieve gevolgen beleid

Het onderzoek verzamelt de opinies van economen met een heel diverse achtergrond en politieke voorkeur. Toch geven álle respondenten in deze enquête aan dat Trumps besluit het land niet vooruit helpt.

“Sommige Amerikanen profiteren ervan, anderen voelen de negatieve gevolgen”, zegt Daron Acemoglu, econoom aan de vermaarde MIT-universiteit. “Maar de algehele voordelen zullen beperkt zijn, de nadelen (of verliezen) zijn groter”, zegt hij in het onderzoek.

Austan Goolsbee, de voormalige voorzitter van de Raad van Economisch Adviseurs onder president Barack Obama, was iets creatiever in zijn reactie op het voorstel van Trump.

"KLAP. KLAP [sla mezelf in mijn gezicht] KLAP. KLAP," aldus Goolsbee.

Importheffingen

Veel economen en leiders in de industrie en zakenwereld waarschuwden dat Trumps hogere importheffingen de kosten in sectoren buiten de staal- en aluminiumindustrie alleen maar zullen laten stijgen. Wat een zware wissel zal trekken op de economie en werkgelegenheid in de metaalsector.

Een onderzoek van de conservatieve Tax Foundation wees uit dat de nieuwe heffingen kunnen leiden tot een kostenstijging van negen miljard dollar voor bedrijven in de hele VS. Dat onderzoek werd uitgevoerd nog voor bekend werd dat Mexico en Canada zijn uitgesloten van de hogere tarieven.

Slecht voor economische groei

Zelfs als de uitgesloten landen dat getal naar beneden brengen, zijn de negatieve effecten op de economie nog altijd significant. En groter dan de voordelen, constateert de Tax Foundation.

"Deze tarieven kunnen ook de economische groei ondermijnen", schrijft de organisatie. "Tarieven zorgen ervoor dat de kosten stijgen voor bedrijven die staal en aluminium inkopen. Die zullen dat uiteindelijk doorberekenen naar de consument door middel van hogere prijzen op hun eindproducten."

LEES OOK: REX TILLERSON IS OUT — dit zijn alle opstappers van de regering Trump tot nu toe