Op vakantie gaan is leuk. Op het vliegveld uren wachten op je vlucht is dat meestal niet. Denk aan het navigeren door drukke hallen en het checken van je bagage bij security.

Maar het kan ook anders, vertelt de Amerikaanse reisexpert Samantha Brown aan Business Insider.

Brown heeft de afgelopen 25 jaar wereldwijd verschillende reisshows gepresenteerd, waaronder de met een Emmy bekroonde show Samantha Brown’s Places to Love.

Samantha Brown in Cambodja. Foto: Joey Hadden/Business Insider

Brown schat dat ze in meer dan 90 landen is geweest en gemiddeld 160.000 kilometer per jaar vliegt. In tegenstelling tot de meesten, is ze dol op vliegvelden.

Wachten op een luchthaven is onvermijdelijk als je vliegt, dus probeer er het beste van te maken. Brown deelt met Business Insider vier manieren waarop zij geniet in terminals.

1) Kom op tijd, om stress te vermijden

Hoewel ze van luchthavens houdt, geeft Brown aan dat ze, net als de meesten van ons, een hekel heeft aan het inchecken. Maar dat komt volgens haar vooral door de stress.

Die kun je vermijden door vroeg te komen. "Als je niet genoeg tijd hebt, raak je gestrest", zegt ze. "Die stress verdwijnt echter als je goed plant."

JetBlue's Terminal 5 op JFK Airport. Foto: Joey Hadden/Business Insider

Tijdens het hoogseizoen, zoals de zomer, komt ze bijvoorbeeld drie uur voor het boarden aan op het vliegveld.

Zodra ze door de beveiliging is, loopt Brown naar haar gate om te controleren of alles in orde is. Daarna kan ze ontspannen tot het tijd is om aan boord te gaan.

"Ik heb nog nooit spijt gehad van de tijd die ik op het vliegveld heb doorgebracht", voegt ze eraan toe.

2) Zie luchthavens als winkelcentra

De luchthaven in Denver. Foto: John Greim/LightRocket via Getty Images

"Luchthavens zijn mijn winkelcentra", zegt Brown. "Sommige voelen als steden op zich, zoals de luchthaven van Denver die groter is dan Manhattan."

Met kilometers aan winkels, restaurants, coffeeshops en gates om te verkennen, zegt Brown dat ze graag AirPods indoet en lange wandelingen door de terminals maakt voor een vlucht. Ze zegt dat dit helpt om zich "thuis" te voelen op een luchthaven.

Mensen lopen door een wirwar van winkels en restaurants in een luchthaventerminal. Foto: Joey Hadden/Business Insider

3) Kijk naar andere reizigers

Tijdens haar lange wandelingen in terminals observeert Brown graag andere reizigers. "Ik kijk graag naar de verschillende gates. Dan probeer ik te raden wie er staat te wachten en waar ze heen zullen gaan."

Mensen wachten bij een gate op een vliegveld in NYC. Foto: Joey Hadden/Business Insider

4) Help reizigers die het nodig lijken te hebben

Op luchthavens zie je vaak andere reizigers die op zichzelf zijn en gestrest rondlopen.

"Zoveel mensen vergeten hoe moeilijk het is voor andere mensen om in deze overweldigende terminals met duizenden anderen te zijn", zegt ze. Brown probeert andere reizigers te helpen - vooral als ze alleen vliegen.

Coffeeshops en restaurants in een terminal op JFK Airport. Foto: Joey Hadden/Business Insider

"Als ik alleen op reis ben, kijk ik om me heen of er een moeder is die met kinderen bezig is, of een verzorger met iemand die bejaard is, of iemand met een rollator", zegt ze. "En dan ga ik naar ze toe en zeg: 'Ik ga een kopje koffie halen. Wil je er ook een?'"

Brown voegde eraan toe dat ze ook gezinnen aan boord heeft geholpen met kinderwagens. Als mensen haar dankbaar zijn, geeft dat haar een goed gevoel.

LEES OOK: Ik boek op cruises altijd kamers nabij de trappen. Het juiste deel van het schip kiezen, maakt je vakantie beter