Hoewel ik dol ben op kleine cruises, ben ik sinds kort ook fan van de grotere schepen.

En nu cruiseschepen steeds groter worden en er bijna elk jaar een nieuw schip wordt gekroond tot ’s werelds grootste, zijn er steeds meer kamers om uit te kiezen als je een reis boekt.

Het is geweldig om alle hutopties en upgrades te zien. Maar als ik mijn kamer op een cruise uitzoek, wil ik vooral weten waar de trappen zijn. Want ik heb geleerd dat als mijn kamer zich in de buurt van de trappen bevindt, mijn cruise veel aangenamer en efficiënter is.

De voordelen van deze locatie zijn zo groot, dat ik nu alleen nog maar kamers in de buurt van trappen boek en dat zal blijven doen voor elke cruise die ik maak.

Door een hut in de buurt van een trap te boeken, kan ik lange rijen bij liften vermijden

Mijn recentste cruise op de Discovery Princess, die 19 dekken heeft, is een goed voorbeeld van hoe een strategische kamerkeuze een reis beter kan maken.

Ik verbleef op dek 12 en mijn kamer zat aan de achterkant van het schip, recht tegenover een lift en een trap.

Omdat de rij met panoramaliften verderop langs het dek ligt, werden de achterste liften minder vaak gebruikt en was er dus weinig sprake van lawaai.

Het beste aan de lokatie was echter de nabijheid van het trappenhuis. Omdat er technisch gezien geen dek 13 was, liep ik twee trappen op en was ik op dek 16, het Lido-dek van de Discovery Princess.

Het Lido-dek kent een mix van kamers en openbare ruimtes. Door de achterste trap te nemen, kwam ik precies naast het grote buffet uit.

Als het druk was bij het buffet en de liften vol waren en mensen die stonden te wachten om in te stappen, kon ik lekker snel de trap op- en aflopen.

Ik had ook wat lichaamsbeweging door de trap te nemen

De locatie van deze hut is gewoon handig. Foto: Ihor Koptilin/Shutterstock

Zoals de meeste cruiseliefhebbers breng ik het grootste deel van de dag buiten mijn kamer door, maar ik wil dan ook niet te veel spullen met me meezeulen.

Door een kamer in de buurt van een trap te hebben, die dicht bij de dekken ligt waar ik de meeste tijd doorbreng, kan ik gemakkelijk naar mijn hut rennen voor een boek, een koptelefoon of zonnebrandcrème.

Omdat ik niet afhankelijk ben van liften, houd ik zo meer tijd over, waardoor ik meer van mijn vakantie kan genieten.

Bekijk de plattegrond van het schip voordat je boekt

Een kamer bij trappen kan ook nadelen hebben als je hut direct onder een buffet of populaire plek ligt. Ik kwam hier achter op de Celebrity Silhouette, toen ik een kamer direct onder het buffet had gekozen.

De kamer was geweldig, totdat ik elke dag in de vroege ochtenduren wakker werd van de geluiden van het personeel dat karren en stoelen verplaatste. Ik zoek nu een buffer van twee dekken tussen mijn kamer en een dek met een buffet.

Het is ook belangrijk om te controleren welke trappen naar welke verdiepingen gaan. Op de Discovery Princess gaan bijvoorbeeld niet alle trappen van dek 12 helemaal door naar dek 5, waar zich veel activiteiten en eetgelegenheden bevinden.

Om je ideale kamer te vinden, raad ik je aan de plattegronden van een schip te bekijken voordat je boekt. Deze zijn beschikbaar op de websites van de meeste cruisemaatschappijen en je kunt ze gebruiken om de kamers en hun locaties ten opzichte van trappen en drukbezochte gebieden op te zoeken.

LEES OOK: Zelfs de goedkoopste tickets voor het grootste cruiseschip ter wereld zijn behoorlijk prijzig – en dan zit je met 7.000 reizigers aan boord