Garnalencocktail met ijsbergsla en cocktailsaus, kalkoen met een sinaasappelsausje en een kant en klare ijstaart toe. Waar houdt de hartverwarmende traditie op en begint het oubollige cliché?

We vragen het Monique van Loon, oprichter van Culy.nl en auteur van The Culy Way of Life.

De 29-jarige begon op haar veertiende een meidenwebsite die uitmondde in Girlscene.nl, ze verkocht de titel een paar jaar later aan Sanoma en stortte zich toen op die andere liefde: koken.

Inmiddels trekt haar website Culy.nl maandelijks bijna 700.000 unieke bezoekers die op zoek zijn naar kookinspiratie en werkt ze samen met merken als Nespresso, Arla en Calvé. In november en december weten maandelijks zo’n 800.000 Nederlanders op zoek naar sint- en kerstinspiratie haar website te vinden.

Zelf viert Van Loon Eerste Kerstdag bij vrienden en de tweede bij haar familie in Brabant. Samen met vrienden maakt ze eend, “dat maak ik elk jaar”, en Tweede Kerstdag “laten we ons favoriete restaurant uit het dorp waar ik ben opgegroeid het diner cateren. Ideaal: niet de struggle, wel heerlijk eten!”

Wanneer is iets op kookgebied een leuke traditie en wanneer een cliché?

"Ach, clichés vind ik niet zo erg. Ik maak elk jaar eend en voor mij moet er in een toetje echt chocolade zitten. Wat wel zonde is, is om elk jaar hetzelfde te maken ‘omdat je niets beters weet’. Er is online zoveel inspiratie te vinden, maar ook in kookboeken en bladen. Je kunt niet zeggen dat je niks kunt verzinnen."

Wat als ik een ramp in de keuken ben?

"Durf een beetje. Als je echt bang bent dat iets nieuws mislukt, maak je het de week voor kerst al een keertje om te oefenen."

Wat zijn volgens jou dé vier kerstclichés die niet meer kunnen?

"De garnalencocktail is echt wel passé, maak er dan een leuk gerechtje mee. Bijvoorbeeld ceviche (ingemaakte vis) of een mini-poké bowl (red. Hawaiiaanse vissalade).

Een tomatensoep vooraf vind ik altijd een beetje knullig, dat kan spannender!

Een enorme kalkoen met kerst, ik ben er geen fan van. Vaak is veel van het vlees erg droog en persoonlijk vind ik het ook een beetje saai.

Een dame blanche toe, of nog erger: een bak supermarkt-ijs op tafel zetten! Ik heb dit in het verleden weleens meegemaakt, ik werd er een beetje verdrietig van. Maak zelf ijs of koop roomijs bij een goede ijssalon en serveer het met hete, sterke espresso als een affogato (red. toetje bestaande uit ijs met espresso). Veel leuker!"

affogato coffee ice cream ijs espresso

Stel dat deze gerechten een traditie zijn in mijn familie, hoe maak ik ze minder suf?

"Geef er een eigentijdse draai aan. Gerookte zalm is oké, maar nog spannender met smaken als wakame, sushi-azijn, edamame boontjes en dergelijke. En presentatie doet ook veel: giet een simpel soepje eens in een Martini-glas en serveer met huisgemaakte broodstengels."

Heb je nog één laatste advies?

"Het gaat om de gezelligheid! Dus zorg dat je voorbereiding op orde is, zodat je op het moment supreme zo min mogelijk in de keuken staat. En niets moét. Als jij zin hebt in maar twee of drie gangen: helemaal prima. Zolang je maar geen Chinees bestelt…"

LEES OOK: 8 ingrediënten om nu al in huis te halen, omdat ze met de kerstdagen waarschijnlijk uitverkocht zijn